L’habitatge i la seguretat protagonitzen el ple municipal de juny

Els grups municipals, amb l'abstenció d'ERC, voten a favor d'una moció a proposta de Ciutadans per millorar la seguretat ciutadana

Aquest dimarts s'ha celebrat el ple municipal del mes de juny de forma telemàtica. Entre les diverses qüestions tractades destaca la moció presentada per Ciutadans per combatre la sensació d'inseguretat ciutadana, que ha aconseguit el suport de la resta de grups municipals, amb l'abstenció d'ERC. 

Roberto Martín, portaveu dels taronges, ha aprofitat la seva intervenció per denunciar la falta de policies locals, i ha demanat elevar la petició de dispositius de Mossos d’Esquadra a la Generalitat de Catalunya, i fer-ho de forma “unànime”. El portaveu de Ciutadans de Rubí ha manifestat la importància de dissenyar un pla director de policies local i un augment de la plantilla ja que, “segons els paràmetres europeus o la federació espanyola de municipis, Rubí està molt per sota del ràtio de policies per habitant”.

Martín també ha assegurat que els policies locals no tenen tots els recursos necessaris i ha citat la precarietat del seu parc automobilístic, tant de cotxes com de motos, i ho ha titllat de “rocambolesc en una ciutat de 79.000 habitants”.

Betlem Cañizar, portaveu de l’AUP, s’ha mostrat a favor de la moció presentada per Ciutadans, amb “propostes encertades”, que demanen més participació ciutadana i recursos per a la policia local.

El portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, també s’ha mostrat a favor de la moció, donada la preocupació ciutadana “per l’incivisme reiterat i l’inseguretat”, i ha demanat més càmeres de videovigilància.

Per a Xavier Corbera, portaveu dels republicans, la sensació d’inseguretat a la ciutat procedeix per no haver actuat en “qüestions estructurals”, i ha explicat que falta una visió més amplia de seguretat que “ha d’anar més enllà de la necessitat de tenir més policia”.

El portaveu d’Esquerra Rubí també ha reiterat que els policies locals quan poden marxen de la ciutat per desenvolupar la seva carrera professional.

Per a Corbera, una de les causes de la inseguretat rau en les mancances d’equipaments públics per a joves i la falta d’habitatge, que genera molts conflictes i trucades a la policia. El republicà també ha dit que cal fer un acompanyament dels menors no tutelats, donar-los-hi oportunitats de treball i esbarjo, i que els barris tinguin intermediació entre els veïns, molt mes enllà dels agents cívics. Per aquest motiu el seu grup ha votat per l’abstenció.

Ànnia García, portaveu d’En Comú Podem, ha intervingut per destacar que la moció parli de l’aspecte de la prevenció del delicte i la coordinació amb serveis socials. “És una qüestió prou estratègica perquè hi hagi unanimitat”, ha dit.

D’altra banda, Marta Oliva, regidora socialista de Seguretat Ciutadana, ha reconegut que no es pot negar que “estan passant incidents, sobretot després del confinament”.

Oliva ha assegurat que s’està treballant en la seguretat de la ciutat, així com en la instauració de la videovigilància, “una de les prioritats d’aquest govern”.

Per al·lusions a Xavier Corbera, la regidora del PSC ha dit respecte als agents que no volen fer carrera a Rubí, que s’ha fet un conveni per tenir condicions millors al municipi i que també existeix un servei de mediació que funciona.

Marta Oliva ha reconegut que s’ha de treballar la licitació de vehicles del cos policial i ha explicat que s’han fet reunions amb els veïns.

Per última, Oliva ha mostrat “mà estesa per parlar del civisme i la convivència però no parlar del Rubí com si fos el Bronx i els discursos radicals”. Després de manifestar que el govern municipal està treballant en el sentit de la moció, ha anunciat que el PSC també votava a favor del text.  

El Pla local d'habitatge aflora la polèmica dels pisos dotacionals de Sant Jordi Parc

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de forma definitiva el Pla Local Habitatge amb els vots favorables de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, l’abstenció de l’AUP i els vots contraris d’Esquerra, Ciutadans i Veïns per Rubí. 

L'objectiu del pla és dissenyar les estratègies i actuacions que l’Ajuntament portarà a terme en els propers sis anys per aconseguir habitatge assequible per a la ciutadania.

La portaveu de l'AUP ha demanat més contundència amb els pisos buits i ha demanat major debat ciutadà arran del conflicte amb els veïns de Sant Jordi Parc i Can Fatjó, que no volen habitatges dotacionals en zones destinades a equipaments per al barri. 

El portaveu de Veïns per Rubí ha reiterat la seva valoració al pla inicial i s’ha referit a la modificació urbanística per construir pisos dotacionals a la zona de Sant Jordi Parc on ara hi ha una zona verda i un aparcament gratuït. Toni García ha afegit que “serà un balanç molt pobre en aquesta quatre anys de mandat” respecte a les polítiques de habitatge.

Xavier Corbera també ha fet referència a la zona verda i als arbres recentment plantats del barri de Sant Jordi Parc on aniria la construcció d’habitatges dotacionals. El portaveu dels republicans ha explicat que els veïns no estan en contra dels pisos dotacionals, però sí de la seva ubicació, possible alçada i de la possibilitat d’altres recursos per donar resposta a la necessitat habitacional de gent jove i gent gran.

Respecte a aquest assumpte, la regidora d’Habitatge, Ànnia García ha dit que la modificació parcial és una modificació urbanística i ha explicat que “és cert que hi ha altres alternatives i s’estan treballant”.

La regidora dels comuns ha afegit “tot això no ha començat a rodar. Farem aquest procés al costat dels veïns i veïnes”.

Tanmateix, Ànnia García ha explicat que des d’Habitatge s’està treballant en el tanteig i retracte i estan negociant amb grans tenidors, alhora que s’està realitzant introspeccions de solar buits, malgrat no comptar amb un cens actualitzat.

Mocions aprovades prèviament per Junta de Portaveus

El Ple ha aprovat, mitjançant acords previs de la Junta de Portaveus, un total de cinc mocions que es portaven a debat al Ple d’aquest dimarts.

En primer lloc, la moció d’ERC, en representació del jovent republicà de Rubí, per la igualtat real i efectiva de les persones trans

En segon lloc, la moció de Veïns per Rubí per a la inspecció dels ponts del municipi i la planificació del seu manteniment i rehabilitació.

En tercer lloc, la proposta presentada inicialment per ECP i el PSC per a protegir els animals de les víctimes de violència masclista, en el marc del projecte VIOPET. 

En quart lloc, el text d’ECP i el PSC per instar al Govern espanyol a continuar amb la suspensió de l'aplicació de les regles fiscals als ajuntaments.

I, per últim, la Junta de Portaveus també ha consensuat la moció d’ECP i el PSC per a l’ampliació del servei públic de salut bucodental.

En canvi, el text d’ERC per a la reorganització i control de les zones de càrrega i descàrrega de l'illa de vianants no ha prosperat ja que l’equip de govern hi ha votat en contra, malgrat que la resta de grups hi ha votat a favor. 

Tampoc ha obtingut el suficient suport la moció de l’AUP per la realització d’audiències públiques. L’oposició ha votat a favor del text, mentre que l’equip de govern hi ha votat en contra.

El Ple també ha desestimat la moció d’ERC de suport a l’amnistia amb els vots en contra del PSC i Cs, les abstencions d’ECP i VR i els vots favorables d’ERC i l’AUP.

Associació de Municipis de l’Arc Metropolità

D’altra banda, també s’han aprovat els Estatuts de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció d’ERC, VR i l’AUP i els vots contraris de Cs. 

Betlem Cañizar ha criticat que no s’hagi produït un debat territorial a la ciutat i ha justificat l’abstenció de l’AUP pels dubtes no resolts que genera la iniciativa.

Roberto Martín s’ha mostrat d’acord amb l’AUP i ha manifestat que el seu grup votava en contra perquè no entenen la necessitat d’aquesta nova organització quan hi ha altres entitats existents, i s’ha preguntat si això generarà despeses per al ciutadà, “quan no està clara la seva finalitat i sense un debat amb la ciutadania sobre el seus beneficis”.

Xavier Corbera també ha manifestat la necessitat de debatre abans de formar part de manera “unilateral” per part de l’equip de govern com a motiu de l’abstenció d’ERC Rubí, igual que ho ha fet Veïns per Rubí.

Moisés Rodríguez, portaveu del PSC, ha defensat la seva creació i les preocupacions comunes dels municipis que integren aquesta associació. “Les aliances sempre seran necessàries en aquesta nova realitat  i on la ciutadania no ha de sufragar aquest import. L’Ajuntament no perdrà l’oportunitat de ser-hi”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.