Marina Dolset (AUP): “Si estem envoltats de conflictes mediambientals hem de poder protegir-nos”

La candidata repassa els principals punts del programa electoral de l’AUP per a les pròximes eleccions municipals

El TOT Rubí prossegueix amb la ronda d'entrevistes als alcaldables de cada partit per a les eleccions municipals del 28 de maig. Avui li toca a Marina Dolset, candidata de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP).

Més info: Marina Dolset, candidata de l'AUP a les pròximes eleccions municipals

Dolset, de 36 anys, treballa com a educadora social al barri del Raval de Barcelona. "Crec que el més important no és la meva persona, sinó la llista col·lectiva de l'AUP", avança i afegeix que el més important de la formació és que no repeteixen càrrecs, ja que renoven el candidat cada quatre anys. "Sinó és molt fàcil que partits grans o petits que repeteixen tinguin el cul llogat a la cadira i no puguin fer el que realment és beneficiós per al poble".

En aquest sentit, Dolset defensa que, a diferència d'altres partits, renuncien a tenir assessors, són els que més mocions han presentat en el ple municipal, i retornen el 70% del que reben a projectes socials, entre aquests el Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC).

Creus que us perjudica canviar de portaveu cada quatre anys? És més difícil que la ciutadania us conegui?

És una decisió que té beneficis i perjudicis, i no la prenem en clau electoral, sinó que la prenem d'acord amb el nostre projecte polític. Ho fem així perquè la gent prengui solucions pensant en el benefici col·lectiu i no en el personal. És una decisió que prenem perquè l'AUP fa propostes i fa projecte polític més enllà del ple i de les eleccions. De fet, el CRAC és un projecte polític que no es mou pels cicles electorals sinó que es mou de forma independent. Evidentment, la gent busca reconèixer unes cares, però nosaltres no canviarem d'idea.

Quins són els eixos principals del programa electoral de l'AUP?

El pla de treball de l'AUP té una vigència de deu anys, però l'hem renovat perquè la situació de pandèmia, de crisi, d'inflació etc ha fet canviar les coses i hem pogut dividir-ho en vuit grans blocs.

El primer té a veure amb les formes de fer política, per a nosaltres és tan important el que proposem com des d'on ho proposem. És un bloc que té a veure amb rebaixar sous, que aquest mandat ja ho hem treballat, amb les assessores i amb no alimentar aquesta estructura de partits que no beneficia en res el dia a dia de les persones.

Marina Dolset, al centre, amb altres membres de la formació local. FOTO: NHS

Marina Dolset, al centre, amb altres membres de la formació local. FOTO: NHS


En el segon gran bloc ens referim a les propostes essencials per garantir la vida digna. És a dir, totes aquelles propostes referides als drets socials, a l'habitatge i als serveis socials, però també amb l'atenció a domicili de la gent gran o el tema de la salut mental, no només amb la gent jove sinó amb tota la població.

En el tercer punt parlem de com dissenyem la ciutat, de la mobilitat i la gestió dels residus tenint en compte la crisi climàtica. Aquest capítol no l'enfoquem només en l'àmbit territorial, sinó en com fer que les classes populars visquin millor aquesta crisi segons com està configurat Rubí.

"El que volem aconseguir és generar una xarxa de centres cívics als barris"
 

En el quart eix volem reivindicar el dret a gaudir de la ciutat, i no només a fer-ne ús anant de casa a la feina i de la feina a la casa, sinó tenint dret a la cultura, a l'educació, al lleure i als esports. En aquest cas hem fet moltes propostes per omplir de vida equipaments buits que tenim a la ciutat, no només el Casino, sinó altres espais com les Torres Massana, el Farmlab, la Supersond o els cinemes que fa 16 anys que estan tancats. El que volem aconseguir és generar una xarxa de centres cívics als barris.

El cinquè bloc està enfocat en fer propostes per a cada edat vital. Els partits tenim tendència a dirigir-nos a la població adulta que pot votar, però hi ha una part important d'infància i adolescència que no té accés a l'oci. El que volem és fer propostes concretes per aquest perfil de gent que, tot i que no voti, tenen dret a gaudir de la nostra ciutat.

"No podem parlar de seguretat sense parlar de com garantir el dret a l'habitatge"

Un altre gran tema és el de la seguretat. Nosaltres quan parlem d'aquest tema, parlem de seguretat comunitària. No ho enfoquem com la resta de partits que es mengen el vot de l'extrema dreta parlant de més policia i més càmeres, quan està demostrat que això no és cap solució ni garantia de millora, sinó que ho enfoquem com la seguretat de tenir les necessitats bàsiques garantides. No podem parlar de seguretat sense parlar de com garantir el dret a l'habitatge o a l'alimentació.

Membres del partit polític AUP. FOTO: AUP

Membres del partit polític AUP. FOTO: AUP


Un altre bloc rellevant és el de la indústria i el comerç. És un tema que fins ara no el posàvem molt sobre la taula, però que té a veure amb la creació d'oportunitats i ara ho treballem més. Un exemple de proposta concreta és la moneda local, que serveix per dinamitzar el comerç de Rubí i que també ens ajuda a treballar temes d'ajudes socials.

Finalment, en l'últim punt tractem la recuperació de serveis públics, com recuperar escoles bressol o el servei d'atenció domiciliària a la gent gran.

"Si volem viure en aquest entorn hem de poder protegir-nos i veure com protegim el 50% del territori de Rubí, que és rural"

Per què és tan important la protecció del medi ambient per a la vostra formació?

Referent a això hem fet una campanya que es diu "Rubí trinxat" on exposem tots els conflictes mediambientals que hi ha a la ciutat, com els abocadors, la gestió de residus contaminats o les noves altes tensions que volen portar i les que ja tenim. Ho considerem tan important per pura supervivència. Sense terra no hi ha vida, i si volem viure en aquest entorn, que està envoltat de tants conflictes ambientals, hem de poder protegir-nos i veure com protegim el 50% del territori de Rubí, que és rural. També hem de tenir en compte el tema de la riera i de les aigües.

Amb el tema de la riera et refereixes a la recuperació dels marges o a la contaminació de l'aigua?

Fins ara hem viscut d'esquena a la riera, tant en un sector com en l'altre, és un eix que divideix la ciutat, però podria ser un eix vertebrador. Vam fer una proposta en l'anterior mandat de recuperar la riera, de fet hi ha un col·lectiu que està treballant en això i amb el qual ens hem reunit per fer propostes. Incorporem tot això en el nostre programa, no només com una visió de projectes separats en defensa del territori, sinó pensant en com afavorim aquest territori per tenir una vida millor.

"El que és important és que la gent entengui que l'AUP està per sobre dels partits"

Com valoreu l'escissió de l'Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) de l'AUP? Tot i que van decidir acompanyar-vos fins al final d'aquest mandat, opinaven que teníeu un funcionament semblant a "un partit polític normal".

El primer que cal aclarir és que l'AUP no era una coalició de partits, és una assemblea ciutadana que ara s'ha configurat com a partit, on participa molta més gent a títol individual que no persones que venen d'altres formacions. Un sector d'Alternativa Ciutadana de Rubí decideix donar suport (a l'escissió) però, en canvi, el número cinc de la llista de l'AUP és una cara molt visible d'ACR, el Jordi Simó. Els motius pels quals van decidir això se'ls hi ha de preguntar a ells perquè jo tampoc els tinc molt clars ara mateix. El que és important és que la gent entengui que l'AUP està per sobre dels partits, que continua endavant i, de fet, s'ha enfortit amb gent més diversa, que és el que ens interessa.

Més info: L'ACR es desvincularà de l'AUP "per la impossibilitat de plantejar crítiques"

Aquesta escissió pot impactar de cara a les eleccions?

És difícil fer pronòstics, tenint en compte que hi ha cinquanta mil variables més, alguna més rellevant, com per exemple que l'endemà és festiu a Rubí, que la gent que està cansada de la política, enfadada amb els partits grans, que hi ha un clima de desafecció generalitzada... ens preocupa molt més això que no cap altre factor.
 

"L'AUP estarà on pugui incidir més amb el seu pla de treball"

Amb quins partits estaríeu disposats a pactar o fer coalició? Heu definit línies vermelles?

No hem definit línies vermelles encara, el que sí que tenim molt clar és que l'AUP estarà on pugui incidir més amb el seu pla de treball. A vegades pots incidir més estant com a oposició en un govern en minoria i anar pactant coses, a vegada pots incidir més entrant en el govern i provocant un canvi, i a vegades pots incidir més fent feina de carrer en lloc d'estar a la institució quan hi ha una majoria absoluta. L'AUP el que fa és presentar un pla de treball extret de la ciutadania, tot i que alguns temes poden ser impopulars, i estarem on ens sigui més fàcil aplicar aquest pla de treball.

Quan parles de mesures impopulars, a quines et refereixes?

Els grans partits no prendran decisions que tinguin a veure amb implementar el porta a porta com a mesura per gestionar millor els residus o mesures que tinguin a veure amb ampliar tota la ciutat per als vianants. Les grans formacions no ho faran perquè es mouen per guanyar o perdre vots. Qui implementarà això? Partits com l'AUP que no tinguin el cul llogat, que tinguin una ideologia molt clara de base comunitària i que no tinguin por de fer els canvis que Rubí necessita.

"Hi ha alternativa als partits grans i aquesta alternativa es diu AUP"

Quina és la teva visió ideal del Rubí del futur?

Nosaltres hem analitzat que hi ha una sensació general d'esgotament, una sensació de que tots son iguals i que res canviarà. Davant d'això nosaltres diem que hi ha alternativa, que hi ha alternativa per cada malestar individual que tenim amb relació a l'habitatge, a la salut mental, al territori etc. Hi ha alternativa als partits grans i aquesta alternativa es diu AUP.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.