El ple aprova ajudes per a reformes d'habitatges inclosos en la borsa de lloguer

Dos talls de llum interrompen la sessió plenària i es tornen a produir problemes de so en la retransmissió per streaming

El ple municipal del mes de maig ha donat llum verda a dos acords relacionats amb l'habitatge. Per una banda, s’ha aprovat per unanimitat la pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí pel que fa a l’Oficina Local d’Habitatge per a l’any 2022.

De l'altra, s'han aprovat, amb l'abstenció d'ERC, les subvencions de l’Ajuntament de Rubí per a obres de reforma i condicionament d’habitatges inclosos a la borsa de mediació pel lloguer social. Així doncs, les persones propietàries d’habitatges buits que els vulguin posar a lloguer a través d’aquesta borsa i que hagin de fer-hi reformes, podran optar a una subvenció de fins a 8.000 euros.

Ànnia García, regidora d'Habitatge, ha manifestat que un dels compromisos del govern municipal és enfortir una eina com és la borsa de mediació de lloguer assequible, "creada per la pròpia Generalitat i que els ajuntaments fem servir en la mediació del lloguer de pisos entre propietaris i llogaters". 

Segons la regidora, fer servir habitatge que ja existeix és més sostenible que construir-lo, "tot i que també ho haurem de fer". 

Xavier Corbera, portaveu d'ERC Rubí, ha expressat que les polítiques d'habitatge assequible necessiten "una embranzida molt potent a la ciutat pel dèficit d'aquesta darrea dècada", i ha assegurat que falta un pla més ambiciós. "El que es reconeix als propietaris de pisos no és suficient garantista ni atractiu per posar-los en la borsa del lloguer social, per sota del preu del mercat. Les reformes, depèn de com estigui el pis, no són suficients", ha dit el republicà, qui ha afegit que, en comparació, a l'Ajuntament li surt més a compte construir nous pisos. 

Corbera, que s'ha referit a propietaris de pisos, i no grans tenidors, ha explicat l'abstenció del seu grup perquè consideren que a aquesta iniciativa "li falta múscul"

Per al·lusions, la portaveu dels comuns ha dit que no es tracta de lloguer social, sinó de lloguer assequible, "simplement habitatges de propietat pública o privada assequible, per sota del preu de mercat". Sobre la garantia que ofereix als propietaris la borsa de lloguer, la regidora ha explicat que fins ara hi una cinquantena de pisos inclosos, "són pocs però es una eina segura i no hi ha problemes d’impagament perquè el perfil de les persones que estan són famílies treballadores que potser no poden pagar 1.000 euros de lloguer però si 700, i no generen problemes", ha dit. 

Ple municipal del mes de maig

Ple municipal del mes de maig

 

En el marc del Ple, s’ha aprovat una declaració institucional relativa a les Ciutats defensores dels Drets Humans 2022.

El ple municipal del mes de maig també ha aprovat el contracte de 3,8 milions d'euros en els serveis de neteja de 60 instal·lacions de col·legis públics i altres dependències municipals amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSC i En Comú Podem, les abstencions d’ERC, Ciutadans i Veïns per Rubí. La portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, ha posat en dubte les condicions d'aquest nou contracte i ha recordat que en aquest sector hi ha un absentisme del 10%, provocat presumiblement per l'estrès i les condicions de precarietat de les persones que hi treballen.

En l’àmbit dels serveis a les persones, s'ha adjudicat el Servei d’ajuda domiciliària a Suara Serveis SCCL, amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions d’ERC, Ciutadans i Veïns per Rubí i el vot contrari de l’AUP. Segons la portaveu de l'AUP, moltes treballadores han denunciat justament l'empresa guanyadora del contracte "per mala praxi" i ha criticat els baixos salaris que paga aquesta empresa. "Signem declaracions de ciutats acollidores però després contractem a aquest tipus d'empreses", ha dit Cañizar, qui ha recordat que a la ciutat encara no hi ha una figura que representi el Síndic de Greuges, plaça vacant des de fa quasi bé dos anys. 

Durant el ple municipal també s'ha esmentat la situació del camp de golf de Can Sant Joan, en estat d'abandonament des de fa anys i propietat de l'Incasòl, qui a principis de l'any passat, a través del vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va avançar que alliberaria 60 hectàrees per crear un parc interurbà.

El regidor socialista de Planejament Urbà, Rafael Güeto, ha assegurat que s'han mantingut diverses reunions amb l’Incasòl i ha fet una valoració global positiva. "Ara bé, hi ha dues coses importants, ens falta concreció sobre la proposta i hi ha una tercer agent, que és l'Ajuntament de Sant Cugat". En aquest sentit, Güeto ha recordat que el municipi veí és el que concentra la major part dels terrenys i el que hauria de fer les modificacions urbanístiques pertinents perquè es produïs un canvi en aquesta zona. 

Altres mocions i problemes amb el so 

Pel que fa a les mocions, tots els grups munipals han aprovat per unanimitat el text presentat per Veïns per Rubí per reclamar el servei de Correus a la urbanització de Sant Muç.

Durant el ple hi ha hagut dos talls de llum que han provocat la interrupció de la sessió en dues ocasions, i problemes amb el so en la retransmissió en streaming han impedit seguir amb normalitat les intervencions sobre la moció de l'AUP per donar suport a la cultura local, que ha estat aprovada per unanimitat. 

Tampoc s'han sentit amb nitidesa les intervencions al voltant de la moció d’ERC per demanar al Govern de l’Estat el manteniment del finançament del reforç Covid escolar, que ha estat rebutjada, o la moció presentada inicialment pel PSC i ECP per afavorir la pràctica esportiva i la participació en les competicions dels menors estrangers no acompanyats, que s'ha acordat per Junta de Portaveus. 

Per últim, el text que portaven a aprovació el PSC i ECP contra l’ocupació il·legal i conflictiva d’habitatges al municipi ha estat retirada per poder-la treballar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació