Puigneró anuncia que l’antic camp de golf de Can Sant Joan serà finalment un parc

La Generalitat "alliberarà" 60 hectàrees per crear un pulmó verd entre Rubí i Sant Cugat

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest dilluns via twitter que el camp de golf de Can Sant Joan, abandonat des des del 2018, serà finament “un parc-corredor de biodiversitat entre Collserola i la Serra de Galliners”.

A més, el conseller explica que he donat “instruccions” a l’Institut Català del Sòl (Incasòl) perquè comenci a treballar per fer-ho possible al més aviat possible “i de la mà dels Ajuntaments de Sant Cugat i Rubí”.

Tanmateix, el conseller assegura que la Generalitat alliberarà 60 hectàrees de terrenys de la seva propietat per crear un pulmó verd entre aquests dos municipis, per a la protecció i recuperació dels torrents dels Alous i la Guinardera, així com nous connectors amb les vies verdes de Cerdanyola-Bellaterra-Campus UAB i Serragalliners.

Reunió amb les alcaldesses de Rubí i Sant Cugat

La nova directora de l'Incasòl, Mercè Conesa, s'ha reunit aquest dilluns al matí a instàncies del vicepresident de l'executiu, Jordi Puigneró, amb les alcaldesses de Rubí, Ana María Martínez, i Mireia Ingla de Sant Cugat, per traslladar-los la proposta, que es basa en els resultats d'un estudi ambiental de la zona, que també inclou protegir i recuperar els torrents, potenciar les vies verdes, obrir noves rutes d’accés al parc i destinar un espai a equipaments i a activitat econòmica.

"L'àrea metropolitana necessita pulmons verds, i aquest és un nou espai que guanyarem entre les dues localitats, on, aprofitant els terrenys de l'Incasòl, donarem resposta a la lluita contra el canvi climàtic i afavorir la biodiversitat", explica Puigneró en declaracions a l'ACN. L'espai té unes 60 hectàrees, que permetrien oxigenar aquesta zona situada entre els municipis de Sant Cugat i Rubí, i que es troba a tocar de l'autopista.

En total, l’Incasòl té 100 hectàrees de sòl en sistema d'espai lliure i equipament al sector d’activitat econòmica Can Sant Joan on se situa l'antic camp de golf, una finca que l’ens va recuperar-ne la propietat quan la Federació Catalana de Golf va renunciar al dret de superfície d’aquests terrenys l’any 2018.

"Portem unes setmanes amb reunions informals i tècniques, i aquest matí he fet arribar a les dues alcaldesses la voluntat del Govern amb aquests terrenys, perquè un projecte així ha d'anar acompanyat dels ajuntaments que en formen part, i la resposta ha estat favorable", assegura Puigneró.

Una nova via verda de connexió entre Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola 

El projecte potencia principalment la protecció i recuperació dels valors ambientals de la finca, alhora que genera un espai per a equipaments i activitat econòmica. Per aquest motiu, l'Incasòl està estudiant la manera de transformar els terrenys i crear un nou parc forestal de unes 60 hectàrees situat entre l'eix de la via verda de Serra de Galliners, la via C-17, el cementiri de Sant Cugat del Vallès i el torrent de la Guinardera.

Serà un nou espai lliure públic que obrirà el nucli urbà a l’espai natural de Serra de Galliners i permetrà protegir i recuperar els torrents dels Alous i la Guinardera. També es proposa consolidar l’actual via verda de Serra Galliners i obrir una nova via verda de connexió entre el torrent dels Alous, el cementiri de Sant Cugat, el corredor de Can Fatjó i torrent de Can Domènech i via verda de Bellaterra amb el Campus de la UAB.

Actualment s'ha demanat l'informe d'impacte ambiental. "La voluntat és que el procediment vagi el més ràpid possible, seguint els tràmits que corresponen", conclou Puigneró.

Des de fa anys, el camp de golf abandonat de Can Sant Joan ha estat motiu de controvèrsia ja que, fins l'any passat la Generalitat tenia intenció de reobrir-lo per dedicar una part del terreny a la formació i pràctica d’aquest esport. 

Més info: La Generalitat treballa per reobrir el camp de golf de Can Sant Joan

D’altra banda, la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf reivindicava la recuperació d’aquest espai per convertir-lo en un gran parc interurbà per a la ciutadania de Rubí i Sant Cugat.

Més info: La Plataforma Reconvertim el Camp de Golf tem que Mercè Conesa sigui la directora de l’Incasòl

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació