L’antic golf de Sant Joan ja acull una trentena d’espècies d’aus diferents i poc habituals al Vallès

Un estudi ornitològic de tres estudiants de la UAB evidencia que la naturalització de l’espai ha afavorit l’arribada de més exemplars

Tres estudiants del grau de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dut a terme un estudi ornitològic a l’antic golf de Can Sant Joan, ubicat entre Rubí i Sant Cugat i tancat per ordre judicial l’abril de 2018. El treball ha permès detectar la presència de més d’una trentena d’espècies d’aus diferents, un fet que demostra la major riquesa en biodiversitat respecte a la d’un golf en actiu de la mateixa comarca: el Real Club de Golf El Prat de Terrassa. Allà els mateixos estudiants han observat una vintena d’espècies i molts menys exemplars.

“El golf de Can Sant Joan s’ha anat naturalitzant amb el pas del temps. A poc a poc, la gespa baixa del green ha anat transformant-se en camps de plantes herbàcies de mitja alçada, un hàbitat molt més naturalitzat que ha anat acollint cada cop més aus”, explica Aleix Pérez, un dels estudiants implicats en el projecte. “Això ha permès que diverses espècies d’aus granívores, les que s’alimenten a base de llavors, facin vida al golf abandonat”, afegeix. Moltes d’aquestes espècies no s’han detectat al camp de golf terrassenc.

L’estudi ornitològic d’Aleix Pérez, Marc Domingo i Pau Closa, estudiants de Ciències Ambientals de la UAB, ha consistit en elaborar un cens de les espècies detectades als dos camps de golf. En tots dos casos, han visitat l’espai en cinc ocasions durant els mesos de novembre, desembre i gener, i han documentat les aus observades en dos ambients diferenciats: a la zona de green i en una bassa. 

Un exemplar de gafarró. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

Un exemplar de gafarró. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

Més biodiversitat a l’antic green de Can Sant Joan

La cadernera ha estat l’espècie més observada pels estudiants a l’antiga zona de green del golf de Can Sant Joan, tot i que també han estat nombrosos els pardals, pit-roigs, gafarrons i tudons detectats. Durant les cinc visites fetes a la zona, els estudiants també han pogut veure algunes merles, puputs i mallerengues, entre altres aus. En total, 24 espècies diferents i 582 observacions. En canvi, a la zona de green del golf de Terrassa l’estudi ornitològic ha permès comprovar com la biodiversitat és molt menor: 13 espècies diferents i 228 aus observades en total.

“A Can Sant Joan hem trobat una major abundància d’aus i un índex de biodiversitat molt més elevat”, explica Marc Domingo. “I tot això s’ha aconseguit en poc més de dos anys que fa que el golf de Can Sant Joan està en desús”, afegeix.

La cadernera ha estat l’espècie més observada a l’antiga zona de green del golf de Can Sant Joan. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

La cadernera ha estat l’espècie més observada a l’antiga zona de green del golf de Can Sant Joan. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

La bassa del golf, molt menys naturalitzada

Les basses d’aigua són grans espais d’interès per a les aus. Per això, aquest estudi també ha volgut prestar especial atenció a la gran bassa del camp de golf de Can Sant Joan. Es tracta d’un gran dipòsit d’aigua situat a l’extrem nord del torrent dels Alous, la barrera natural que separa els termes municipals de Rubí i Sant Cugat, i que servia per emmagatzemar part de l’aigua que s’utilitzava per regar. 

El treball de final de grau dels tres estudiants de Ciències Ambientals de la UAB ha permès documentar-hi una vintena d’espècies d’aus. Les més predominants han estat el pit-roig, la mallerenga cuallarga, el cabusset i el pardal. Tot i així, els plàstics presents als marges del dipòsit, així com la manca de vegetació i zones on les aus puguin amagar-se, fan que aquest no sigui un espai molt més ric en biodiversitat. “Les característiques de la bassa dificulten que allà s’hi desenvolupi vegetació i la manca de rampes fan que, per exemple, si algun mamífer cau a l’aigua, mori ofegat”, explica Gerard Codina, ambientòleg i tècnic de l’ADENC.

Una de les espècies més predominants al camp de golf és el pit-roig. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

Una de les espècies més predominants al camp de golf és el pit-roig. FOTO: A. Pérez/M. Domingo/P.Closa

Un valuós treball de camp per conèixer millor els ecosistemes naturals del Vallès

L’estudi ornitològic d’Aleix Pérez, Marc Domingo i Pau Closa ha comptat amb la col·laboració tècnica de l’ambientòleg Gerard Codina i de l’ornitòleg Xavi Escobar, membres de l’Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC). L’entitat destaca la importància d’elaborar estudis com aquest, que permeten tenir un major coneixement dels ecosistemes naturals que trobem al Vallès.

“A l’antic golf de Can Sant Joan no hem detectat la presència d’aus en perill d’extinció, però l’estudi ha permès demostrar com la naturalització d’aquest espai ubicat entre Rubí i Sant Cugat ha afavorit l’arribada de moltes espècies poc habituals a la nostra comarca -força degradada a nivell ambiental-, com el blauet”, diu Gerard Codina. Una bona notícia que, segons els estudiants, no s’hagués donat si aquestes 90 hectàrees de l’Incasòl s’haguessin continuat explotant com a camp de golf.

Moltes espècies d'aus no haurien arribat si l’Incasòl s’hagués continuat explotant el terreny com a camp de golf. FOTO: Rubén Cabús

Moltes espècies d'aus no haurien arribat si l’Incasòl s’hagués continuat explotant el terreny com a camp de golf. FOTO: Rubén Cabús

Recordem que recentment el conseller de Territori, Damià Calvet, va expressar la seva intenció de “convèncer” els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat perquè veiessin amb bons ulls la reobertura del camp de golf. Mentrestant, la plataforma Reconvertim el Camp de Golf manté una lluita social i institucional per aconseguir que aquestes 90 hectàrees de sòl públic esdevinguin un gran parc interurbà. 

 

Més informació