El ple aprova definitivament el pla d'emergència per sequera

També s'ha aprovat un projecte per connectar els barris de Can Rosés i Zona Nord a través de l'avinguda de l'Estatut

El ple municipal corresponent al mes d'abril ha tingut lloc aquest dimecres 24 d'abril. En aquesta sessió, s'ha aprovat de manera definitiva el pla d'emergència per sequera de Rubí, que ja compta amb una resolució favorable. També s'ha aprovat un projecte per connectar els barris de Can Rosés i Zona Nord a través de l'avinguda de l'Estatut, entre d'altres. Pel que fa a les tres mocions presentades per l'AUP, PP i Veïns per Rubí, el plenari les ha tombat totes tres.

Pla de sequera

El pla de sequera d'un municipi ha de servir per organitzar la gestió de l'aigua depenen de l'estat de sequera que pugui declarar l'ACA, ara mateix Rubí es troba en la fase d'emergència. A Rubí es va aprovar inicialment el pla el 2022, però no tenia el vistiplau de l'ACA a falta d'afegir diversos punts. En aquest ple d'abril, finalment s'ha portat a aprovació definitiva aquest text un cop que s'ha modificat i ha obtingut un estat favorable per part de l'ACA.

En aquesta versió del pla, es parla de la recuperació d'un pou municipal d'aigua freàtica al carrer Mallorca i el regidor de Cicle de l'Aigua, Andrés Medrano, ha explicat segons l'estudi que s'ha fet, s'espera que es puguin recuperar almenys tres més.

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de tot el plenari excepte l'AUP que s'ha abstingut. Marina Dolset, la portaveu del grup, ha expressat la seva preocupació pel que fa a les concessions d'aquests pous i lamenta que puguin caure en mans d'Agbar. "Tampoc veiem voluntat d'obrir un debat sobre si ha de ser concessió o no i en cas que sí, amb quina empresa".

A banda de les concessions, un dels punts que ha fet que el seu vot fos una abstenció és "la falta de mesures de control i sanció" per qui no compleixin amb l'establert en el pla. En aquest sentit, també s'ha referit la regidora d'ERC Marta Esparza, qui ha remarcat la necessitat de tenir unes mesures de seguiment de la normativa adients i més periòdiques.

El regidor Medrano ha explicat que tot i que l'ACA demana que els controls siguin mensuals, la xarxa de comptadors a Rubí no està digitalitzada i, per tant, els controls només es poden fer cada tres mesos, però que s'està treballant en aquesta digitalització.

Connexió Can Rosés - Zona Nord

Un altre dels punts que ha obtingut llum verda ha estat un projecte constructiu per a la connexió entre els barris de Can Rosés i Zona Nord a través de l'Av. de l'Estatut de Rubí, que s'ha aprovat amb l'abstenció de l'AUP i el vot favorable de la resta. El regidor del PSC, Rafael Gueto, ha explicat que respon a una demanda veïnal de connectar una zona que la gent ja utilitzava com a nexe entre els dos barris i que contribueix a la pacificació de l'avinguda de l'Estatut.

Dolset ha felicitat el fet que es facin millores i avenços per tal d'aconseguir una mobilitat més sostenible, però ha lamentat la falta d'arbrat o un paviment que sigui drenant al projecte. "Falten arbres perquè la gent deixi el cotxe i vulgui anar caminat. Per mitigar el canvi climàtic faltaria que el nou paviment sigui drenant, i per revertir la piràmide de prioritats que hi ha a l'espai públic, caldria retirar les 4 places d'aparcament provisional que hi ha al voral i afegir carril bici", ha conclòs la regidora.

El regidor d'ERC Xavier Cots ha dit que calen fer més coses per avançar en la pacificació de l'Avinguda que no només aquesta connexió que es queda en poc.

També s'ha aprovat el reinici de la licitació del servei de manteniment i control de la qualitat dels espais verds, de l'arbrat i les palmeres i de les àrees de jocs infantils del municipi, i la modificació conveni sectorial de la policia de local amb el vot en contra de l'AUP, l'abstenció d'ERC i Veïns, i a favor VOX, PP i equip de govern. Amb aquesta modificació la idea seria aconseguir una àrea del cos de més proximitat i proactiva pels carrers de la ciutat.

Mocions

L'AUP portava una moció on demanaven que l'Ajuntament dirigeixi una petició formal al govern de l'Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya perquè treballin per habilitar mecanismes urgents d'expropiació de l'habitatge buit de grans tenidors.

Més info: L'AUP demana que es portin a terme mesures per expropiar habitatges buits de grans tenidors

Des de Veïns per Rubí presentaven una moció per millorar la senyalització viària a la ciutat, que incloïa fer de nou la senyalització de camins escolars, crear un manual de senyalització urbana específic per a Rubí i incorporar mòduls per a invidents en tots els semàfors.

Més info: Veïns per Rubí demana la millora de la senyalització viària a la ciutat

El Partit Popular, per la seva banda, demanava a l'Ajuntament que valores la gratuïtat o la rebaixa de la quota dels gimnasos i les piscines de titularitat pública per als cossos de seguretat.
Les tres mocions han estat rebutjades pel plenari.

Més info: El PP proposa que els cossos de seguretat tinguin el gimnàs gratuït

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.