El ple municipal aprova els impostos de 2023

L'IBI serà el mateix, es recupera la taxa d'ocupació de les terrasses i augmenta el cost per recuperar un cotxe de la grua

El ple municipal de Rubí ha aprovat les ordenances fiscals i preus públics per a l’any 2023, que congela alguns dels impostos municipals, com el de béns immobles (IBI), l’impost de vehicles de tracció mecànica i la plusvàlua. Sí que varia l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), que s'adapta a les tarifes que marca el col·legi d’Arquitectes.

A més, a partir d'ara, els rubinencs que vulguin tramitar l’expedient administratiu de matrimoni sense celebració només hauran de pagar un part del cost (20 euros).

Pel que fa a preus públics, el més important afecta els restauradors, ja que es recupera la taxa d'ocupació de la via pública amb terrasses, així com la de fires i mercats, que havia quedat suspesa entre el 2020 i el 2022 a causa de la pandèmia. A més, s'augmenta la penalització per retirar vehicles abandonats o estacionats indegudament. Segons l'Ajuntament, l'objectiu és millorar el grau de cobertura dels costos que té la grua, i alhora sancionar els infractors. 

La novetat és que també s'ha aprovat, per unanimitat, que els veïns puguin pagar els impostos de forma fraccionada i sense interessos. La regidora d'Hisenda, M. Carmen Cebrián, ha explicat que encara no se sap quina serà la fórmula, els terminis, quins impostos seran els afectats i com es podrà tramitar, ja que depenen de la Diputació de Barcelona, que és l'organisme encarregat d'estudiar com portar-ho a terme. 

A més, es mantenen algunes exempcions i bonificacions fiscals. Així, els habitatges que es col·loquin de plaques solars podran continuar reduint-se l’IBI a la meitat, i també les comunitats de veïns que tinguin instal·lacions per a l’autoconsum compartit.

L'aprovació d'aquests impostos municipals s'ha fet amb els vots favorables de l'equip de govern, integrat pel PSC i En Comú Podem, els vots en contra de Ciutadans, i l'abstenció de l'AUP, Veïns i Esquerra. 

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP ha recordat que els impostos municipals són necessaris, perquè sinó "no podríem tenir res" però ha afirmat que, per contrapartida, la ciutat hauria de tenir millors serveis. A més, ha tornat a demanar per l'IBI que paga l'església i la llista de propietats que tenen a la ciutat. 

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha dit que l'IBI de Rubí està un 6% per sobre de la d'altres municipis. Per al regidor, "Rubí continua sent una ciutat cara", en contraposició amb l'estat general de la ciutat, i ha recordat que és un impost alt tenint en compte que la mitjana de salaris a la ciutat està per sota de la de Catalunya, i ha afegit que "els ajuts per a l'habitatge són del tot insuficients"

Roberto Martín, de Ciutadans, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha revelat que el seu grup va sol·licitar una reducció del 5% en l'IBI per "l'ofegament" econòmic actual de les famílies però el consistori s'ha negat perquè suposaria un milió d'euros menys per a les arques municipals. En aquest sentit, el regidor taronja considera injust que els veïns que es poden permetre instal·lar plaques solars tinguin una reducció fins a la meitat de l'IBI i als que no tenen capacitat per endeutar-se més "no se'ls ajuda". També ha dit que és "poc generós" cobrar novament la taxa de terrasses als restauradors perquè "ni de lluny" s'han recuperat dels efectes de la pandèmia. 

Xavier Corbera, al capdavant dels republicans, ha dit que la pressió fiscal està justificada "sempre i quan els serveis siguin els adequats" i no hi hagi malbaratament. Segons el regidor, no existeix la percepció que Rubí sigui "una ciutat neta, que es cuidi l'entorn, ni segura, ni amb habitatge assequible", i els restauradors necessiten "que l'espai públic estigui cuidat i net". També ha criticat que es llencin els diners en el lloguer de l'oficina del POUM, el local de la Caixa o l'aparcament del Duet Sports, tot i estar tancats.

Per al·lusions, la regidora del PSC, M. Carmen Cebrián, ha dit que 490 euros és la mitjana que es paga per l'IBI a Rubí, però ha assegurat que l'Ajuntament no es pot permetre rebaixar més aquest impost, ja que s'han de prestar "serveis bàsics, importants i necessaris per a la ciutat" i la reducció del 5% que proposava Ciutadans comportaria "per a la butxaca dels veïns" només 45 euros menys. A més, Cebrián ha recordat les famílies de la ciutat que tenen dificultats per pagar qualsevol despesa relacionada amb l'habitatge o l'educació escolar poden sol·licitar ajudes a través de serveis socials.

Llum verda a totes les mocions

El ple municipal de setembre ha tirat endavant totes les mocions presentades pels diferents grups municipals. Així doncs, la Junta de Portaveus ha donat llum verda a la instal·lació de càmeres frontals als autobusos urbans per millorar la circulació i poder multar els vehicles mal aparcats, a proposta d'ERC. 

També s'ha aprovat la moció de Ciutadans, per actuar de forma urgent contra les plagues de rates i paneroles, i la de l'AUP, que demana millorar la connexió de les urbanitzacions amb el centre, a través de l'adequació per als vianants de la carretera d’Ullastrell, el Camí Antic de Rubí i el Camí de Sant Muç.

Per últim, En Comú Podem i l'AUP s'han sumat a la moció d'Esquerra, per demanar una regularització extraordinària de persones migrants a l’Estat espanyol.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.