El Ple municipal aprova instar al CatSalut que no renovi el contracte a Mútua de Terrassa

Els grups municipals, amb l'abstenció del PSC, aproven una moció proposada pel Moviment per unes pensions dignes de Rubí i Rubí Sanitat

El Ple municipal del mes de maig celebrat aquest dijous 27 de maig ha aprovat, amb l'abstenció del Partit Socialista de Catalunya, instar al Servei Català de la Salut (CatSalut), que no renovi el contracte a Mútua de Terrassa per prestar serveis sanitaris a Rubí, ni per ubicar el nou CUAP, i que la gestió del centre de primària sigui totalment pública.  

Més info: El moviment pensionista i Rubí Sanitat, contraris a renovar el conveni amb Mútua de Terrassa

Tots els partits s'han mostrat a favor del text de la moció, que ha entrat per urgència, i ha estat proposada pel Moviment per unes pensions dignes de Rubí i Rubí Sanitat, que sovint han denunciat llargues llistes d'espera i condicions laborals precàries dels treballadors, així com "l'incompliment de forma sistemàtica de les visites, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques” que Mútua de Terrassa, com a proveïdor, presta en el centre de primària del carrer Prat de la Riba. 

Marta Oliva, regidora de salut pública, ha justificat l'abstenció dels socialistes perquè, tot i estar d’acord amb que cal millorar les llistes d’espera, consideren que el problema no s'ha de focalitzar en el proveïdor del servei. La regidora ha aprofitat la intervenció per reclamar a la Generalitat les reformes del CAP Anton de Borja i l'ampliació del de Sant Genís. "Els recursos que tenim a la nostra ciutat no són suficients, volem d'una vegada per totes l’hospital a Rubí", ha dit. També ha aprofitat la intervenció per criticar "la dreta catalana", en referència a Junts, i l'ha responsabilitzat de la majoria de retallades en salut pública. 

L'AUP, Veïns per Rubí, ERC, Ciutadans i En Comú Podem han votat a favor del text presentat per les plataformes ciutadanes. Toni Gacía, portaveu de Veïns per Rubí ha recordat les denúncies reiterades per les llargues cues d’espera i Roberto Martín, de Ciutadans, ha manifestat que el seu partit no s'oposa a una col·laboració publico-privada sempre que es faci una bona gestió, però en el cas de Rubí ha criticat una "gestió externalizada amb una qualitat pèssima"

Mentre Xavier Corbera, portaveu d'Esquerra, ha lloat la tasca del moviment pensionista de Rubí i Rubí Sanitat, Andrés Medrano, d'En Comú Podem, també ha insistit en que el problema "d'un sistema ineficient" té com a responsable màxim al CatSalut, i no al proveïdor, i ha criticat tant a Esquerra, per estar a favor de la moció quan és el responsable polític de gestionar la conselleria de Salut fins ara, com a Junts, que s’encarregarà de fer-ho a partir d’ara. 

Llum verda a la licitació del contracte del servei de gestió educativa de les escoles bressol municipals Lluna i Sol, Solet

El ple municipal també ha aprovat l’inici de l’expedient de contractació del servei de gestió educativa i funcionament de les escoles bressol municipals de Rubí Lluna i Sol, Solet. El tràmit ha estat validat per l’equip de govern, format per socialistes i comuns, i Esquerra, mentre que Ciutadans, Veïns per Rubíi l’AUP s’han abstingut. En aquest punt, l’AUP i Veïns per Rubí han tornat a criticar la diferència salarial i de condicions de les treballadores de les escoles municipals amb aquelles que tenen el servei externalitzat. 

Copagament del Servei d’Atenció Domiciliària

El ple també ha aprovat el preu públic per a la prestació del Servei d’Atenció Domiciliària amb els vots favorables de l’equip de govern, VR i l’AUP i l’abstenció d’ERC i Cs. L’objectiu d'aquesta mesura és establir un model progressiu de contribució econòmica per part de la ciutadania beneficiària d'aquest servei que, segons la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, ascendeix actualment a 1.200 persones, amb la finalitat de garantir l’equitat, promoure un ús responsable i una millor gestió dels recursos públics i evitar la generació de llistes d’espera.

A l’hora de calcular el preu públic, l’Ajuntament ha tingut en compte el model de copagament que ha elaborat la Diputació de Barcelona, i ha ampliat l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya fins a l’1,5%, amb la qual cosa el consistori assegura que entre un 65 i un 70% de les persones beneficiàries del Servei d’Atenció Domiciliària a la ciutat estaran exemptes de pagament.

Impuls de la Via Verda del Vallès i definició dels seus límits

Tres de les sis mocions que s’han portat a aprovació a la sessió Ple d’aquest dijous han estat de Junta de portaveus, és a dir, consensuades prèviament per tots els grups.  

Una d’elles ha estat la moció per a l’adhesió a la declaració del Consell Comarcal del Vallès Occidental per a l’impuls de la Via Verda del Vallès. Es tracta d’un corredor natural que permet l’accés del terme municipal de Rubí tant a Collserola com a l’àmbit de Sant Llorenç de Munt a través de la Serra de Galliners. Aquest entorn connecta la serradala litoral amb la prelitoral i configura un espai de pas natural i protegit per a la ciutadania. 

A Rubí, a més, resulta especialment estratègic, ja que el domini de la Via Verda limita amb l’espai de Can Sant Joan i la seva preservació, juntament amb l'ús públic de l'antic camp de golf generaria una zona progressiva i directa de l’espai urbà al natural. La preservació d’aquest espai verd, compatible amb usos forestals i agrícoles, contribuiria a la millora de la qualitat de l’aire i la salut de les persones.

En aquest sentit, la declaració del Consell Comarcal sol·licita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat la definició dels límits de la Via Verda i la redacció i aprovació d’una protecció d’aquest àmbit, entre d’altres. 

La Junta de portaveus també ha donat llum verda a la moció plantejada per l’AUP per garantir l’equitat en l'accés als espectacles culturals i la Festa Major de la ciutat però, en canvi, no ha prosperat la presentada per Esquerra Republicana, que proposava la redacció d'un manual d'actuació i disseny de la via pública, amb els vots contraris de l’equip de govern, l’abstenció de l’AUP i els vots favorables d’ERC, Cs i VR.

Adhesió a la declaració de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa

El text proposat per ECP, PSC, ERC, Cs i VR per a la adhesió a la declaració de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa ha prosperat per unanimitat. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, ha recordat la importància d'aquest acord ja que "som una àrea d'especial contaminació atmosfèrica per la presencia d'indústries i grans infraestructures, entre altres". 

Tot i el vot favorable de tots els grups municipals, hi ha hagut veus crítiques com la del republica Xavier Corbera, qui ha expressat que "costarà molts esforços posar-se al dia", ja que la problemàtica en relació amb la contaminació acústica, atmosfèrica i la falta d'espai verd a la ciutat ve de molt enrere. En aquest sentit, Corbera considera que a Rubí "li falta tenir la seva pròpia agenda urbana" i ha criticat que hagin de ser "altres agents supramunicipals els que ens diguin el que s’ha de fer en aquesta ciutat".

També ha estat crítica Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, qui ha assegurat que hi ha un “discurs del fum”, i tot i està d’acord amb l'adhesió ha dit que hi ha un atipament de signar declaracions que si no es porten a terme "de forma radical" no serveixen per a res. Cañizar també ha al·ludit a tècniques de greenwashing per part d'empreses com Iberdrola o Endesa, "que ara s'estan tornat verdes per obtnir subvencions i seguir guanyant més diners". La regidora ha afegit que "tothom s’ha sumat al carro de l’ecologisme i ho estan fan els partits, l'Ajuntament i la Generalitat però porten dècades de retard i les mancances són increïbles".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.