Can Carreras, Can Balasc i el pla d'extractives: assumptes tractats a la darrera Mesa d'Abocadors

L'Ajuntament demanarà un dictamen pericial per complir la sentència que declara nul·les les ampliacions de 25.000 tones de deixalles a Can Carreras

L'Ajuntament de Rubí ha encarregat un dictamen pericial per analitzar com s’ha de dur a terme la retirada dels residus de l'abocador de Can Carreras, sobre el qual pesen tres sentències que declaren nul·la les ampliacions que s'han fet des de 2012.

Fa dos anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar els recursos que declaraven nul·les les ampliacions de 25.000 tones més de deixalles i una cinquantena de nous codis de residus respecte a la llicència original. El dictamen, que el consistori està acabant d’analitzar, és "imprescindible" per demanar al TSJC l'execució de la sentència, el compliment de la qual és d’alta complexitat tècnica, i fins i tot té un grau de perillositat. En aquest sentit, el més idoni seria treure les deixalles abocades de la superfície i no pas de l'interior. 

Així ho han ha traslladat aquest dilluns tècnics del consistori durant una nova Mesa d’Abocadors celebrada a l’auditori del Castell, que ha comptat amb l’assistència de membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, veïns, tècnics de l’Ajuntament, el regidor de Planejament Urbà, Rafael Güeto, i el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, així com els portaveus de l’AUP, Veïns per Rubí i dues regidores d’ERC Rubí.

Durant la reunió, des de la Plataforma Rubí sense Abocadors han tornat a insistir en poder participar des de un primer moment en els processos judicials relacionats amb els abocadors i extractives de la ciutat, i estar informats “per poder treballar plegats”.

 
Mesa d'abocadors celebrada aquest dilluns 27 de setembre a l'interior del Castell de Rubí. FOTO: NHS

Mesa d'abocadors celebrada aquest dilluns 27 de setembre a l'interior del Castell de Rubí. FOTO: NHS

D’altra banda, diversos veïns que han assistit a la trobada han demanat més contundència i vigilància policial davant el trànsit constant de camions que transporten runes i s'ha acordat convidar a representants de l'Agència Catalana de Residus a participar en les pròximes trobades. 

La Nou, a l’espera de l’estudi del grau d’afectació de la parcel·la

Pel que fa al tancament provisional de 'La Nou' durant aquest mes de setembre, una planta extractiva on s'hi abocaven residus de forma il·legal, ara l’Ajuntament està a l’espera de rebre l’estudi del grau d’afectació del terreny, en un termini màxim de dos mesos.

L'Ajuntament assegura que el pla d’extractives de Rubí és vigent

Pel que fa al pla d'extractives de Rubí, que es va aprovar en el 2016 amb l'objectiu de dificultar la possibilitat de reomplir els forats de les extractives d'argila amb residus, TMA-Grupo Sánchez, l'empresa que gestiona Can Carreras i el futur abocador de Can Balasc, ho va portar a judici i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar la raó, declarant-ho nul. 

Per aquest motiu, en el 2020 l’Ajuntament va presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem (TS) i al TSJC contra la sentència que declara nul el Pla d’extractives. El Suprem no va admetre a tràmit aquest recurs, mentre que el TSJC ha traslladat les actuacions a la Secció de Cassació, que ha de decidir si admet o no el recurs. 

Si el TSJC no l’admet, caldrà iniciar un nou pla d’extractives. Tot i això, des de l'Ajuntament han assegurat durant la mesa d'abocadors que, mentre no hi hagi pronunciament, el pla actual és vigent.

Doble recurs de Can Balasc

Per últim, els recursos presentats per l’Ajuntament de Rubí i la Plataforma Rubí Sense Abocadors contra la resolució dictada l’octubre de l’any passat per la Generalitat han recaigut en òrgans judicials diferents. El que va formular l'Ajuntament es resoldrà per un jutjat contenciós, i el presentat per la plataforma es resoldrà pel TSJC.

La problemàtica més important és saber si es pot aplicar l’exempció de la legislació ambiental que permet no realitzar el tràmit d’avaluació ambiental d’aquells projectes parcial o totalment executats. La Generalitat ha interpretat que sí es pot aplicar en aquest cas, mentre que l’Ajuntament considera que no, i més tenint en compte que les obres que s’han realitzat no tenien llicència urbanística.

Pel que fa el recurs contenciós que ha presentat AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL contra l’Ajuntament per la denegació de l’aprovació prèvia del projecte d’actuacions específiques en sòl no urbanitzable presentat en data 24 d’octubre de 2019, l’Ajuntament ja ha donat resposta a la demanda. El TSJC haurà de resoldre la discussió jurídica sobre l’article 48.2 de la Llei d’urbanisme, que l’Ajuntament interpreta en el sentit que s’ha d’exigir en aquest cas l’avaluació ambiental, mentre que l'empresa creu que no. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.