Creixen lleugerament les infraccions penals a Rubí però també les detencions

L’estafa per internet és el delicte que més augmenta a la ciutat, mentre baixen els robatoris amb violència i intimidació

Aquest dilluns, la Junta de seguretat local de Rubí, ha fet balanç de l’activitat policial dels diferents cossos de seguretat amb les dades generades entre febrer de 2021 i gener de 2022.

L’últim balanç de Mossos d’Esquadra mostra que les infraccions penals en generals a Rubí augmenten prop d’un 10%, i s’ha passat dels 3.803 fets en el 2019 als 4.180 en el 2021. Com a contrapartida, també creix l’activitat policial i les detencions, que ascendeixen un 12,5% (368 del 2019 i 414 en el 2021).

A més, tot i el creixement dels actes delictius a la ciutat en l’últim any, aquest increment no ho fa de la mateixa manera que en el 2021, quan van augmentar un 32%, segons el Ministeri d’Interior.  La ràtio de la criminalitat del municipi (delictes per cada 1.000 habitants) de Rubí ha estat del 53%, i es manté 7 punts per sota de la mitjana delinqüencial a Catalunya, que en el 2021 va arribar al 60%.  

Més info: Els delictes a Rubí s’han incrementat un 32%, segons el Ministeri d'Interior

Baixen els robatoris amb força a domicili i augmenten en interior de vehicles

Segons les dades de Mossos, els fets patrimonials són els delictes que més es produeixen a Rubí i representen un 81% del total. En aquest àmbit, cal destacar la reducció dels robatoris a domicili en un 40% respecte al 2019. També baixen considerablement els robatoris amb força a empreses, un 55,7%.

En canvi, augmenta el robatori amb força a interior de vehicle un 72%, que passa de 211 fets en el 2019 a 363 en el 2021.

Més info: A presó un jove com a presumpte autor de 13 robatoris amb força a vehicles a Rubí

Delictes contra les persones

D’altra banda, els delictes de robatori amb violència o intimidació baixen un 24% i passen de 217 fets en el 2019 a 164 en el 2021. Les estrebades per treure joies, bosses o patinets, també baixen un 70%, i passen de 86 a 25 en el 2021.

“Tenim una ciutat segura, són dades que no ens fan pensar de cap manera que no sigui això”, ha dit l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui ha afegit que amb aquestes últimes dades es contraresten “les percepcions d’inseguretat”.

La primera edil ha recordat que en el mes d’octubre de l’any passat es va celebrar una Junta de seguretat local extraordinària arran de l’assassinat del botiguer de la plaça Onze de Setembre, i ha destacat la col·laboració entre els diferents cossos de seguretat per combatre la delinqüència. 

Més info: Els Mossos detenen dues persones per l'assassinat del comerciant de Rubí

“Es continuarà amb la col·laboració entre cossos policials que es va intensificar a partir del mes d’octubre”, ha dit l’alcaldessa, qui també ha recordat que la Policia local ha renovat la flota de vehicles, ha sumat vuit incorporacions recents i té unes altres quatre previstes.

Més info: La Policia local conduirà cotxes híbrids

A més, s’ha referit al compromís del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, qui va assegurar en el mes de desembre que augmentaria el nombre d’efectius Mossos d’Esquadra a Rubí.

Més info: Interior es compromet a incrementar el nombre de Mossos d’Esquadra a Rubí

En aquest mateix sentit, el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha manifestat que ha hi dues fites molt importants a Catalunya, així com el Vallès Occidental i Rubí. Una d’elles és l’augment de la plantilla de Mossos al territori català, que actualment compta amb uns 18.000 agents aproximadament. Segons Amorós, “800 Mossos més han entrat en el 2021 al cos i ens preparem perquè hi hagi 850 més en el 2022, estem en una línia de creixement”.

El secretari també ha destacat que la jubilació anticipada respon a raons de seguretat ciutadana, i ha explicat que actualment hi ha 7 Mossos en pràctiques a la comissaria d Rubí, “que es podrà ampliar probablement en la promoció següent".

Les estafes cibernètiques no només afecten a la gent gran

Amorós ha posat èmfasi en el creixement de l’estafa a la ciutat, “el primer delicte per davant del furt, i normalment és ciberdelinqüència”, i ha advocat per la formació i capacitació de les persones perquè deixin de ser víctimes.  

En consonància amb aquest , el nou responsable de la comissaria de Rubí, l’intendent Toni Rodríguez, ha afegit que l’estafa és la primera tipologia delictiva a la ciutat i “és la primera vegada que passa perquè la vida quotidiana ha passat a internet i quan tenim un descuit a la vida quotidiana, també el tenim al món virtual”.

Rodríguez ha apuntat que “el 75% de les estafes són cibernètiques”, i ha advocat per campanyes informatives ciutadanes per combatre-les. A més, ha alertat que les persones perjudicades per aquest tipus de delicte no són només la gent gran, ja que també hi ha empresaris o comerciants entre les seves víctimes.  

Delictes contra la llibertat sexual

Pel que fa als delictes contra la llibertat sexual, l’intendent ha informat que s’han registrat 37 fets a al ciutat en l’últim balanç, i 9 d’ells han estat violacions amb penetració. Tot i això, només un d’ells s’ha produït a la via pública, en un parc i en un context d’oci nocturn, que va acabar amb un individu detingut.

A la Junta de seguretat local han assistit membres dels diferents cossos de seguretat. FOTO: NHS

A la Junta de seguretat local han assistit membres dels diferents cossos de seguretat. FOTO: NHS

Ocupacions d’habitatges i plantacions de marihuana

Pel que fa a les ocupacions i les plantacions de marihuana, Toni Rodríguez ha confirmat que Rubí no és un municipi que destaqui per sobre d’altres en aquesta matèria. De fet, la ciutat se situa en el 13è lloc en el rànquing d’ocupacions a Catalunya i en el cinquè de tota la regió metropolitana.

Rodríguez ha assenyalat que el propietari de l’immoble, que sovint és el principal perjudicat per una ocupació, moltes vegades “no té un gran interès en denunciar per diferents motius”.

A més, l’intendent ha avançat que Mossos treballa per descobrir si la ciutat està afectada per grans xarxes organitzades de tràfic d’immobles, i que cal diferenciar aquest tipus d’ocupacions amb les de famílies en situació de vulnerabilitat.

Tanmateix, el responsable de la comissaria de Rubí ha dit que les plantacions de marihuana són “una preocupació” a tot el territori, no només a la ciutat, i que s’han convertit en una espècie d’indústria o sector econòmic. “És un pol d’atracció de persones que s’aventuren a entrar en el món delinqüencial perquè encara creuen que són delictes menors o lleus”.

Més info: La policia va desmantellar a Catalunya gairebé dues plantacions de marihuana al dia durant el 2021

Respecte les crítiques que va a haver-hi a principis d’any després del relleu de part de la cúpula de Mossos d’Esquadra i la destitució de Rodríguez com a cap d'anticorrupció, l’intendent no ha volgut entrar en detalls sobre el seu canvi de destinació al capdavant de la comissaria de Rubí i només ha dit que el seu “bagatge” l’incorpora a la ciutat.

Més info: Elena nega motius polítics en els canvis a Mossos: "Abans moro que tapar la corrupció"

Afectació de la pandèmia en la delinqüència local

Per últim, l'inspector en cap de la Policia local de Rubí, Oriol Sànchez, ha facilitat dades sobre els accidents de trànsit a la ciutat, tenint en compte que aquest dilluns ha entrat en vigor la nova llei que endurirà les conductes temeràries al volant.

Més info: Entra en vigor la nova llei de trànsit amb enduriment de les sancions

Segons Sánchez, tornen les xifres d'accidents a la carretera d'abans de la pandèmia i un dels motius és l'ús del mòbil. "Encalços, envestides laterals són tipologies d'accidents típiques vinculades a distraccions amb el telèfon". 

El cap de la policia local també ha destacat que s'han registrat més persones que conduïen sota els efectes de l'alcohol a la ciutat o sense el carnet de conduir perquè s'han intensificat els controls policials en els darrers mesos. 

Respecte les curses il·legals de cotxes, Sánchez ha assenyalat que són un fenomen que no només afecta a Rubí, sinó a tot el Vallès, i que la solució, més que policial és urbanística, fent referència als reductors de velocitat que es posen en zones problemàtiques com La Llana o el polígon de Can Jardí. "Tenen poc apreci per la gent però molt per al seus vehicles". 

El cap de la Policia local, de la mateixa manera que ha fet l'alcaldessa, ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè alertin la policia davant de situacions sospitoses. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.