El Pla director del verd urbà marca el camí per fer de Rubí una ciutat més verda

La Diputació de Barcelona elabora un inventari i diagnosi dels espais verds i de l’arbrat viari a la ciutat

La Diputació de Barcelona va lliurar la setmana passada a l’Ajuntament de Rubí el Pla director del verd urbà del municipi, un treball que serveix com a eina de planificació i gestió per a la millora de la jardineria pública i els espais verds de la ciutat.

Més info: La Diputació de Barcelona fa una diagnosi de l’arbrat viari a Rubí i propostes per millorar-lo

El pla, realitzat amb la col·laboració de Medi Natural i Sostenibilitat del consistori, dona a conèixer l’estat actual i les possibilitats dels espais verds existents, així com la idoneïtat de les espècies a l’hora de plantar nous arbres i fer de Rubí una ciutat més verda.

L’alcaldessa Ana María Martínez ha explicat que el pla proposa una sèrie d’accions per “ampliar i millorar” el que ja està fent, i que s’haurà d’adaptar al mateix pla d’inversions del consistori. Algunes d’aquestes actuacions  es podran fer a curt termini i d’altres durant aquest o el pròxim mandat.

“Un punt de partida molt interessant és la importància que té triar l’espècie d’arbre posem a la ciutat, no només pel seu desenvolupament sinó també pel seu manteniment”, ha dit Martínez, i ha admès que en alguns casos i per diverses raons “la tria no va ser l’encertada”. 

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, ha afegit que també és molt important la gestió de l’aigua i de quines maneres es pot estalviar. “Per exemple, hi ha molt parterre o gespa que comporten una gran despesa d’aigua. Una de les recomanacions del pla és tenir espècies menys consumidores d’aigua, més prats i més biodiversitat. Rotondes plenes de flors poden estar plenes de papallones, en canvi ara potser tenim rotondes massa verdes o amb gespa que cal mantenir i tampoc aporta biodiversitat a la ciutat”.

22 arbres nous a la plaça Pearson

Fa unes setmanes, tres arbres de la plaça Pearson es van retirar perquè estaven malalts i s'han substituit per altres exemplars més joves. Preguntat per aquest criteri d'elecció, el regidor de Medi Ambient ha reconegut que és més important tenir un arbre gran i que doni molta ombra que no pas molts però més petits. Tot i això, Medrano ha explicat que quan s'aporta un arbre nou "l'ideal és que sigui un arbre jove, amb anys per endavant i que, al final, la seva escapçada doni l'ombra que necessitem. No compensa portar un arbre madur perquè és un risc que no s'acabi d'implantar. No són mobiliari urbà, son èssers vius". Medrano també ha volgut destacar que pels tres arbres eliminats se n'han plantat 22, "no només a la mateixa plaça sinó al voltant". 

Actuacions a curt termini

Pel que fa a les actuacions en l'arbrat en un període de temps pròxim, es continuarà amb les reposicions i noves plantacions d’arbrat iniciades el 2020, acompanyades d’actuacions més profundes al parc de la Pau i la Natura i a Ca n’Oriol. Segons fonts del consistori, totes dues accions estan adreçades a l’augment d’exemplars amb els criteris que marca el pla de la Diputació (espècies més variades, autòctones i adaptades al clima).

El regidor de Medi Ambient també ha esmentat les accions que s'estan portant a terme en expais extensius, com són els torrents que travessen les urbanitzacions. "Aquí ja estem fent feina, com al torrent de Can Matalí o a Can Mir, molt alineades amb el que marca el pla". 

Un arbrat per sota de la mitjana d’altres municipis

Segons l’estudi de la Diputació, Rubí disposa de 394 hectàrees de verd urbà i 13.224 arbres, 5.648 dels quals són arbrat viari.

Comparades aquestes dades amb altres municipis, l’estudi observa que considerant només els espais intensius, que són els més utilitzables per la ciutadania, la superfície de verd urbà és semblant a la mitjana, tot i que pel que fa a l’arbrat, aquest està per sota de les mitjanes, especialment el de l’espai viari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.