Sanitat recomana utilitzar la vacuna d'AstraZeneca a partir dels 60 anys

La Comissió de Salut Pública debatrà què fer amb les persones de menys de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat ha recomanat utilitzar la vacuna d'AstraZeneca a partir dels 60 anys després que aquest dimecres l'Agència Europea del Medicament hagi conclòs que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats poden ser "un efecte secundari infreqüent" del vaccí.

Més info: L'EMA conclou que les trombosis poden ser "un efecte secundari infreqüent" d'AstraZeneca

D'altra banda, fonts del Departament de Salut puntualitzen que la recomanació ministerial acota l'ús de la vacuna a la franja d'edat d'entre 60 i 65 anys. L'executiu estatal ho ha indicat a les comunitats autònomes durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que s'ha celebrat després de la reunió urgent dels ministres de Sanitat de la Unió Europea per analitzar la situació.

 

L'EMA ha trobat un "possible vincle" entre un reduït nombre de casos de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i la vacuna britànica. Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els "beneficis superen els riscos".

Què passarà amb les persones vacunades de menys de 60 anys?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha indicat que en virtut de la logística ja determinada per als pròxims dies, es continuarà vacunant el col·lectiu d'edat entre 60 i 65 anys. Sobre si s'aplicarà la vacuna a gent superior a aquesta franja, Darias s'ha remès a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix aquest dijous per debatre aquesta i altres qüestions, com ara què passa amb les persones de menys de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca.

Darias ha assenyalat, en aquest sentit, que hi ha, almenys dues opcions en estudi, completar la pauta amb un vaccí d'una altra companyia -ha condicionat aquesta opció a la informació que es desprengui d'assajos que hi ha en marxa en alguns països- o limitar-la a la primera dosi ja rebuda atesa la protecció del 70% que la farmacèutica assegura que aconsegueix el seu producte.

Tot i el nou panorama la ministra ha mantingut el compromís de l'executiu estatal de tenir el 70% de la població espanyola vacunada a finals d'agost i, de fet, ha indicat un altre objectiu, que és que entre l'abril i el maig s'hagi vacunat tots els majors de 60 anys de l'Estat.

Més info: Sánchez assegura que hi haurà 33 milions de persones vacunades a l'agost
 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.