El ple municipal dona llum verda a la creació d’una moneda local

Una moció per l’empresonament de Pablo Hasél protagonitza un debat intens

Aquest dijous 25 de febrer s’ha celebrat el ple municipal de forma telemàtica. La creació d’una moneda local, a proposta de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha comptat amb el favor de la resta de grups polítics de Rubí i l’abstenció de Ciutadans.

Concretament, el Ple ha acordat implementar una moneda local i social amb oxidació, és a dir, que no sigui acumulativa i estudiar-ne el funcionament per de valorar si, a més de suposar una dinamització del comerç local i de proximitat, es pot utilitzar per a promoure la recollida de residus, l’energia renovable i projectes socials. La voluntat és que aquesta moneda es posi en circulació el juliol del 2022.

Una de les mocions que no ha prosperat ha estat la presentada pel grup municipal de Veïns per Rubí, en la qual demanava que l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania doni resposta a les instàncies presentades en temps i forma.

Miguel Ángel Romero, regidor socialista de Relacions Ciutadanes ha assegurat que tots els veïns que presenten una instància tenen una resposta, “el que passa que no sempre estan d’acord amb el que els hi responen i hi ha una derivació automàtica al departament que li pertoca”.

Respecte a la petició de la moció de publicar al portal web del consistori, a efectes informatius, la relació de totes les sol·licituds presentades, Romero ha dit que “la llei no diu que s’hagin de fer de forma pública, i es podria vulnerar la llei de protecció de dades”.

Toni García, portaveu de Veïns, ha respost durament a la intervenció del regidor dient que sentia  “vergonya aliena” i ha assegurat que “hi ha una falta a la veritat i de respecte a la ciutadania que no rep resposta”. La moció comptava amb el suport de Ciutadans, l’AUP i ERC, i els vots en contra de l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem.

Un altre dels punts del ple que ha generat un debat intens l’ha protagonitzat una moció presentada per l’AUP, per exigir la llibertat del músic Pablo Hasél.

Betlem Cañizar, portaveu de del grup municipal, ha iniciat la seva intervenció explicant que el raper “ha estat empresonat per injúries a la Corona, i no per altres causes que té obertes, i aquest és l’objecte de la moció”.

En un principi, Toni García s’ha mostrat a favor de la moció, i ha mencionat que Espanya és el país que té mes artistes empresonats, al nivell d’Iran o Turquia, i ha dit que “les injúries no es poden castigar mai amb presó, una altra cosa es la qualitat artística de Pablo Hasél, per mi personalment molt baixa”.

Finalment però, García ha anunciat que el seu grup votava en contra de la moció per les esmenes que havia introduït ERC i En Comú Podem, que havien demanat revisió dels delictes de sedició. “Queda fora del nostre debat intern com a partit”, ha conclòs.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha dit que la moció de l’AUP “és una còpia d’altres mocions que s’han presentat a altres municipis”, i s’ha mostrat en desacord amb el titular de l’encapçalament de la moció. ”És una fal·làcia de sector mediàtic per escalfar-nos el cap amb tocs de repressió” i ha explicat que “en el 2015 aquest senyor va ser condemnat per alabança a la banda terrorista ETA i Al Qaeda, i deia que es matés a representants del PP i el PSOE, fets pels quals no va entrar a la presó”.

Martín ha citat algunes passatges textuals de les seves cançons i ha advertit que el volen fer màrtir quan “és un delinqüent reincident”.

Xavier Corbera, portaveu d’ERC Rubí, ha intervingut per explicar que Hasél “no esta a la presó per algunes de les frases que vostè ha dit, està imputat en aquest cas per injúries a la Corona, i això es un desfici democràtic en aquest país”.

Corbera ha recordat que hi ha altres artistes condemnats a presó com els titellaires o en Valtònyc, “mentre el mateix cap de setmana que entra el Hasél a presó hi ha manifestacions de caire feixista”. El republicà també ha afegit que “tenim una crisi institucional, començant pel jovent” i “no es pot intentar arreglar amb cops”.

Pel que fa a En Comú Podem, la seva portaveu, Ànnia García, ha declarat que “l’historial delictiu segur que el portaria a la presó d’una manera o l’altra” però ha admès que el seu cas ha posat sobre la taula un debat sobre algunes estructures d’estat “obsoletes”.

Segons García, “el terrorisme no el podem defensar de cap de les maneres” però també ha dit que les injúries a la Corona “no poden ser constituir un delicte per acabar la presó”. També ha recordat que els actes de suport al raper empresonat han estat “la majoria pacífics” i els ha desvinculat dels violents.

Per a la portaveu dels comuns, “no tot s’hi val en nom de la llibertat d’expressió, però ha d’haver proporcionalitat entre el delicte i la pena”.

El regidor socialista, Moisés Rodríguez, ha iniciat la seva intervenció condemnant la violència i el vandalisme en el mobiliari urbà. “Tot el nostre suport als cossos de seguretat, bombers i sanitaris”.

Rodríguez ha dit que “el respecte als poders judicials és preceptiu i no jugarem a ser jutges”, i ha explicat que el govern central, format per PSOE i Podemos, està impulsant la derogació de la llei de seguretat ciutadana que va posar en marxa el 2015 el PP. “Parlem de proporcionalitat sancionadora, i respecte, perquè cap dret es pot respectar amb violència i no es pot legitimitzar l’insult permanent per la seva militància o idees, o la reiteració d’actes vandàlics”. Per aquest motiu, i també per les esmenes d’ERC, ha explicat que el PSC votava en contra de la moció. “Barreja moltes coses”.

Cañizar ha intervingut novament i, en al·lusions a Roberto Martín, ha assegurat la moció presentada per l’AUP no és còpia de cap altra. “Les lletres masclistes que té Pablo Hasél no m’agraden” ha dit la regidora, però també ha dit que s’han de “garantir uns mínims de llibertat d’expressió”.

La portaveu de l’AUP també ha fet menció als “grups nazis o neonazis de música que després es dediquen a apallissar gent al carrer o a cremar persones que dormen al carrer sí estan incorrent en delictes de l’odi” i ha insistit en el fet que “atacar al Rei no és un delicte d’odi perquè no és un grup oprimit sinó de poder”.

Per últim, Cañizar ha expressat que “hi ha mil violències que ataquen a les nostres vides i veig que aquests grups que voten en contra no diuen res. Es barreja tot i es cauen en estereotips”.

Adhesió al manifest d’ajuntaments solidaris amb el poble sahrauí

El Ple ha acordat l’adhesió del consistori al manifest de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí. Malgrat la unanimitat de totes les forces polítiques en aquesta qüestió, Betlem Cañizar (AUP) ha considerat que caldria pressionar més i anar una mica més enllà d’una declaració d’intencions, i ha recordat que l’ocupació del Sàhara ja dura 40 anys.

Per al·lusions, Pau Navarro ha recordat que la senadora dels comuns, Sara Vilà, ja ha presentat dues mocions respecte aquest tema.

Montse Soler, regidora d’ERC, també ha criticat la falta de coherència i ha demanat que “els que governen a la ciutat i també a Madrid reconeguin el dret d’autodeteminació del poble sahrauí com també la del poble català”. Soler ha expressat que “no entenem aquesta dualitat, defensar el dret del poble sahrauí i mantenir el silencia les persones empresonades per posar les urnes a la ciutadania per poder votar”.

S’aprova de forma inicial el servei públic d'Atenció Domiciliària

També s’ha aprovat inicialment tant l'expedient per a l'establiment del servei públic d'Atenció Domiciliària de l'Ajuntament de Rubí com el reglament que regularà aquest servei. L’equip de govern, Cs i VR han votat a favor d’aquest punt, mentre que ERC s’ha abstingut i l’AUP hi ha votat en contra.

Segons Cañizar, “amb la Covid-19 s’ha fet palès que el model actual de cures s’ha quedat obsolet i els recursos actuals són insuficients pel que fa a l’atenció domiciliària”. Cañizar ha defensat la internalització d’aquest tipus de servei i ha recordat les condicions precàries de les persones que treballen en aquest sector.  

La regidora socialista Yolanda Ferrer ha insistit en el fet que en aquesta sessió plenària “simplement portem un servei que hem de licitar”, i ha assegurat que tindran en compte totes les propostes que facin altres formacions al respecte.

S'aprova per unanimitat les bases de les subvencions per facilitar l’accés dels infants als casals d’estiu

El ple municipal també ha aprovat, per unanimitat, les bases de les subvencions relatives als casals d’estiu. Aquestes bases, que es van obrir a consulta prèvia perquè les persones i entitats vinculades a aquesta matèria poguessin fer les seves aportacions, canvien el model de subvenció aplicat fins ara. Anteriorment, el consistori subvencionava les entitats organitzadores dels casals d’estiu mentre que, a partir d’ara, se subvencionarà directament les famílies usuàries, amb la voluntat de garantir que tots els nens i nenes de la ciutat tinguin accés a les propostes, independentment de la capacitat econòmica de les seves famílies.

Consens per prendre més mesures en la prevenció i lluita contra el càncer

La moció que presentava inicialment Ciutadans per a adoptar mesures de conscienciació i prevenció en la lluita contra el càncer s’ha aprovat per Junta de portaveus, és a dir, amb el consens previ de tots els grups.

En aquest sentit, el ple ha acordat diverses mesures per difondre la importància de prevenir el càncer: s’ha decidit ampliar la col·laboració amb l'AECC, la Fundació Oncolliga i altres entitats, inserint missatges per fomentar-ne la prevenció als canals d'informació del consistori; així com instar l'Ajuntament, en coordinació amb el Departament de Salut i en col·laboració amb aquestes entitats, a impartir jornades de conscienciació i prevenció durant la primera setmana de febrer als instituts de la ciutat, i a organitzar jornades durant tot l’any adreçades a la població en general.

D’altra banda, ERC finalment ha retirat la moció per demanar una ordenança per als horts urbans incontrolats, amb l’objectiu de treballar el contingut amb l’equip de govern i aconseguir un text consensuat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.