Les 5 construccions desaparegudes més emblemàtiques de Rubí

Coneix algunes de les edificacions més importants de la ciutat que van ser enderrocades

Rubí és una ciutat amb molta història i tradició. Al municipi podem trobar jaciments de civilitzacions passades, com jaciments romans, i altres edificacions que suposen un símbol local. D'altra banda, al segle passat les construccions van marcar l'arquitectura de la ciutat i, actualment, Rubí té molta influència d'aquesta època. Molts dels edificis i indrets més emblemàtics del s.XX els tenim gravats a la nostra memòria, tant els que perduren com els que ja no hi són. Gran part de les construccions desaparegudes van marcar un abans i un després a la ciutat, i per això, et portem algunes de les més destacades. Gràcies a la secció de Jordi Vilalta, Això també és Rubí, hem pogut recuperar imatges que ens transporten al passat.

 

El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu

L'antic edifici on s'allotjava antigament el Museu de Rubí i la Biblioteca estava situat on ara es troba la zona de terrasses dels bars que ocupen el carrer de Mossèn Cinto Verdaguer. L'equipament es trobava en el lloc conegut popularment com "cal Sabateret". En 1989 l'Ajuntament va prendre la decisió d'enderrocar el vell edifici i els serveis que comprenia.
 

El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu, anys 80. FOTO: Carles Embuena

El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu, anys 80. FOTO: Arxiu | Carles Embuena


Més info: El desaparegut edifici de la Biblioteca i el Museu


El teatre-cinema Domènech a principis del segle passat

Aquest establiment cultural era una iniciativa privada del propietari de la masia de can Domènech, que no era a Rubí sinó al Papiol. Jordi Vilalta ens va dir a la seva secció que "el 1882 Jaume Domènech va començar a construir al costat nord de la nova "plaza del Progreso", al pla de Can Cabanyes, que feia poc que s'havia urbanitzat, aquest edifici, pensat inicialment només per representar obres de teatre i que seria inaugurat el 1886". El 1973 va ser el fi d'aquest centre i del vell edifici.
 

Teatre Domènech. FOTO: Arxiu | Salvador Casanovas

Teatre Domènech. FOTO: Arxiu | Salvador Casanovas

 

Més info: El teatre-cinema Domènech a principis del segle passat


L'església de Sant Pere de Rubí i el desaparegut amfiteatre

Parlem d'una de les construccions que han desaparegut més recentment. Aquesta és l'amfiteatre que es trobava a la plaça Doctor Guardiet fins al 2011. La seva construcció es va realitzar als anys 90 i va haver-hi molta polèmica, ja que només s'usava en ocasions molt concretes i es perdia l'espai per a altres activitats.
 

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). FONT: Arxiu | Autor desconegut

Imatge procedent de l'arxiu del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR) i el Centre d'Estudis Rubinencs (CER). Foto: Arxiu | Autor desconegut

 

Més info: L’església de Sant Pere de Rubí i el desaparegut amfiteatre


La piscina municipal dels anys 50

En 1945, l'Ajuntament de Rubí es va quedar de manera gratuïta i a perpetuïtat, les Basses de la Seda, les quals pertanyen a l'empresa Rubí Industrial (on es troba actualment l'Escardívol). La seva funció estava pensada per ser d'ús fabril, però va passar a ser lúdica. La rierada de 1962 va afectar l'estructura i quan plovia es negava, a més, de comptar amb presència de rates.
 

La piscina municipal dels anys 50. FOTO: Arxiu | Josep Feliubadaló

La piscina municipal dels anys 50. FOTO: Arxiu | Josep Feliubadaló

 

Més info: La piscina municipal dels anys 50



Cal Boniquet: de taverna a quarter de la Guàrdia Civil

L'antiga casa de cal Boniquet es trobava al xamfrà entre els carrers de Sant Joan i Sant Sebastià, a prop de l'actual plaça Salvador Allende. A mitjans del s.XIX, l'edifici allotjava la plata baixa d'una taverna i fleca i el 1869 va acollir el naixement de la primera associació claveriana de Rubí: "El Laurel Florido". El 4 de setembre de 1944 s'hi va inaugurar la nova caserna de la Guàrdia Civil de Rubí. En 1988, cal Boniquet va ser enderrocat.

Cal Boniquet: de taverna a quarter de la Guàrdia Civil. FOTO: Arxiu | Publicació rubinenca Rubricata, febrer de 1985

Cal Boniquet: de taverna a quarter de la Guàrdia Civil. FOTO: Arxiu | Publicació rubinenca Rubricata, febrer de 1985



Més info: Cal Boniquet: de taverna a quarter de la Guàrdia Civil

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.