La cara solidària del coronavirus

A Rubí i arreu del territori s’han engegat multitud de campanyes solidàries arran de la crisi sanitària provocada pel coronavirus

El coronavirus ens ha sacsejat la vida i ha fet trontollar la sanitat, l’economia i l’estil de vida que fins ara coneixem. Milers de persones han perdut la vida a causa d’una pandèmia qe probablement obligarà a plantejar un nou escenari a nivell mundial.

El personal sanitari, els hospitals i les residències de gent gran són un dels sectors que més han patit els efectes de la propagació del virus. Les mostres de reconeixement i homenatge a la seva tasca malgrat la manca de material han estat constants. De fet, aquest últim ha sigut un dels motius principals perquè l’empresa rubinenca Robin Hat canviés la seva producció habitual de barrets quirúrgics i es posés a confeccionar mascaretes gratis per a hospitals de fora i dins de Catalunya.

El fundador de Robin Hat, Xavir Garrido, amb una voluntària. FOTO: Cedida

El fundador de Robin Hat, Xavir Garrido, amb una voluntària. FOTO: Cedida

L’empresa va generar un efecte crida i milers de persones, entre cosidores, empreses de transport, entitats, ajuntaments de diverses localitats, taxistes i fabricants de goma elàstica, es van prestar a donar un cop de mà. Com per exemple, el grup de voluntàries de Sant Feliu de Guíxols, que van cosir 1.000 mascaretes en un sol matí. L’allau de solidaritat no s’acabava aquí perquè dies més tard 60 cosidores d’Alcanar, amb l’ajut del consistori de la població, es van proposar cosir 3.000 mascaretes de diferents tipus amb material procedent de l’empresa de Rubí.

Una de les voluntàries de Sant Feliu de Guíxols cosint les mascaretes. FOTO: ACN

Una de les voluntàries de Sant Feliu de Guíxols cosint les mascaretes. FOTO: ACN

Com a colofó, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la marca Top Manta es van unir amb les seves màquines de cosir a la feina de Robin Hat que, a banda de mascaretes, va començar a fabricar bates amb materials hidròfugs que repel·leixen líquids per al personal sanitari. Avui dia, la labor solidària de Robin Hat continua i des de l'empresa asseguren que superen de llarg el mig milió de mascaretes i prop d'11.000 persones voluntàries que coordinen a través de diversos ajuntaments. 

Aziz Faye, portaveu dels manters del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. FONT: Fotograma de l'ACN

Aziz Faye, portaveu dels manters del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. FONT: Fotograma de l'ACN

De forma més local i actuant en clau social, l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV), amb la col·laboració del Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC) i l'esplai Eixam, ha engegat una iniciativa amb l’objectiu que cap persona de Rubí es trobi sola en aquests moments tan excepcionals. Totes les persones voluntàries que vulguin oferir el seu temps per ajudar a altres que es troben en una situació desfavorable poden omplir un formulari i qualsevol persona que necessiti quelcom, com acompanyament emocional i ajuda en el procés de dol, o altres activitats més del dia a dia com comprar medicines o queviures, passejar el gos, es pot posar en contacte amb l’ASAV trucant al 640·967·461 o per mail a asavrubi@gmail.com.

La comunitat xinesa de Rubí, integrada per una cinquantena de comerciants que regenten diferents establiments de la ciutat, també ha tingut un gran gest donant 8.000 euros en material de prevenció i protecció que s’ha entregat treballadors de serveis essencials de la ciutat, com la Policia local, l’atenció domiciliària i els serveis sanitaris.  

La comunitat xinesa ha donat 8.000 euros en material de prevenció a Rubí. FOTO: Marta Casas

La comunitat xinesa ha donat 8.000 euros en material de prevenció a Rubí. FOTO: Marta Casas

D’altra banda, la campanya Gràcies, Rubí engegada per l’Ajuntament per facilitar les donacions benèfiques i la solidaritat de la ciutadania mentre duri la crisi sanitària, ha aconseguit diverses donacions, tant de material com econòmiques, d’empreses i establiments de Rubí, associacions de veïns i partits polítics.

Una altra mostra de solidaritat l’han protagonitzat cinc treballadors de la secció de plàstics de Continental, que han realitzat viseres amb impressores 3D per als diferents centres hospitalaris, tenint en compte que cada treballador pot arribar a fer fins a una dotzena de viseres diàries.

Tanmateix, l'empresa Litoclean, que té una de les seves seus a Rubí, ha donat 5.000 guants de làtex a la Policia local perquè ells siguin els encarregats de distribuir el material als centres sanitaris de zona per protegir el personal que hi treballa, així com a aquells que atenen, per la crisi sanitària del coronavirus.

Litoclean dona 5.000 guants de làtex als centres sanitaris de Rubí. FOTO: Litoclean

Litoclean dona 5.000 guants de làtex als centres sanitaris de Rubí. FOTO: Litoclean

No menys important és el telèfon gratuït que ha posat a disposició de la ciutadania el Consell Comarcal del Vallès per informar i donar acompanyament emocional pel coronavirus. L’equip que respon al 900 29 35 34 està format per 15 persones, majoritàriament psicòlogues, que atenen una mitjana de 80 trucades diàries, part d’elles per obtenir suport en processos de dol.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.

 

Més informació