S’organitza una marxa lenta fins a la seu de TMA per impedir l’obertura d’un nou abocador a Rubí

La plataforma i el consell escolar del Rivo Rubeo alerten de les conseqüències per a la salut de la població, sobretot infants, per la proximitat de l'abocador de Can Balasc

La Plataforma Rubí sense Abocadors ha informat aquest dilluns que la mobilització del divendres 14 de febrer serà una marxa lenta que sortirà a les 17:30 h de la plaça de l’Estació, enfilarà la rambla i anirà fins a la seu de l’empresa TMA, a Sant Cugat, molt a prop de la carretera de Rubí.  

S’ha decidit anar fins a TMA perquè és l’empresa que gestiona les instal·lacions del futur abocador de Can Balasc, i que ha aconseguit l’autorització ambiental provisional de la Generalitat per abocar residus no perillosos en un entorn verd, a menys de 800 metres de l’escola pública i de les urbanitzacions de Can Serrafossà i Els Avets.  

Tot i això, tant la plataforma com el consell escolar de l’escola verda Rivo Rubeo alerten que les conseqüències per a la salut i les males olors provocades per unes instal·lacions d’aquest tipus no només afectaran a la població i l’alumnat més proper sinó a tota la ciutadania.

D'esquerra a dreta, Joan Puntí, Montse Rousse, Marina Llonch i Jordi Muntan. FOTO: Joaquim Gràcia

   

Segons expliquen des de la plataforma, la manifestació de divendres 14 està pensada perquè puguin participar famílies amb nens i serà un recorregut de poc més de dos quilòmetres a peu. A més, Jordi Muntan, membre de la plataforma, ha assegurat que hi haurà un servei d’organització que anirà identificat amb armilles per procurar la seguretat i la guia dels manifestants en tot moment. “És una marxa lenta totalment reivindicativa i pacífica, on s’espera que assisteixin famílies amb nens”, ha declarat Muntan.

D’altra banda, Montse Rousse, de Rubí sense Abocadors, ha explicat que s’ha obert un nou termini de 15 dies per presentar al·legacions al projecte i ja han contactat amb l’advocat de l’entitat per valorar d’esgotar la via administrativa, anar pel dret penal i “acusar l’Administració directament de prevaricació perquè no s’ajusta al permís demanat en el 1994 per TMA”. En aquest sentit, Rousse no s’explica el perquè no s’han acceptat les al·legacions de l’associació del barri de veïns de Can Serrafossà, el més afectat per l’abocador de Can Balasc i considera que la Generalitat està prioritzant els drets particulars d’una empresa per sobre dels de la ciutadania.

 

Montse Rousse també ha recordat que recentment es va crear la plataforma ciutadana Residu 0, integrada per una seixantena d’entitats d’arreu de Catalunya, que també estan convocades a participar aquest divendres. En aquest sentit, Jordi Muntan ha recordat que l’abocador de Can Balasc també afecta a municipis veïns com Sant Cugat o Castellbisbal, que també han estat convidats i s’espera que participin a la marxa lenta.

Pancarta contra els abocadors de Can Carreras i Can Balasc a la urbanització d'Els Avets. FOTO: Redacció

Pancarta contra els abocadors de Can Carreras i Can Balasc a la urbanització d'Els Avets. FOTO: RedaccióMarina Llonch, representant del consell escolar del Rivo Rubeo, ha intervingut per manifestar el neguit que representa aquest projecte i unes instal·lacions d’aquest tipus tan pròximes a l’escola. “Aquest projecte és un atemptat al nostre projecte educatiu. La Generalitat no pot posar un abocador a 700 metres de l’escola. Hi ha preocupació de l'equip docent, famílies i treballadors”.

Tanmateix, Llonch ha recordat que l’abocador de Can Balasc no només afecta la comunitat educativa i l’alumnat del Rivo Rubeo, també les escoles i instituts més propers, com el col·legi Ramon Llull i l’institut Duc de Montblanc, a menys de dos quilòmetres del futur abocador, que ja fa temps que té les instal·lacions a punt per abocar residus.

José Luis Alcayde, membre de la plataforma ha intervingut per recordar que el 6% del territori de Rubí està ocupat per abocadors i extractives.

Jordi Muntan ha conclòs que cal fer pressió, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Rubí, amb la manifestació del pròxim divendres 14 de febrer. “Potser és l'última oportunitat que tindrem, el temps s'acaba i és el moment de reaccionar”.

Més informació