Les demandes de les escoles bressol i la construcció de l'Escola del Bosc centren el ple municipal

Pau Navarro s’acomiada com a regidor i prendrà el seu relleu Elena Montesinos

Aquest dijous 22 de juliol s’ha celebrat de forma telemàtica el ple municipal del mes de juliol, i el primer després de la pandèmia, en el qual s’han inclòs precs i preguntes de la ciutadania.

Més info: Olors, llicències d’obres o manteniment de carrers, els precs i preguntes de la ciutadania al ple

Un dels principals assumptes de la sessió plenària ha estat la ratificació de la licitació per seleccionar l’empresa que gestionarà les escoles bressol Lluna i Sol Solet. Cal recordar que les treballadores d’aquestes dues escoles es van manifestar la setmana passada per reclamar equiparació salarial amb l’altra escola bressol municipal de la ciutat, La Bruna, gestionada directament per l'Ajuntament. 

Més info: Treballadores de les escoles Sol Solet i La Lluna es manifesten per unes millors condicions laborals

Betlem Cañizar, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular ha reiterat que la postura del seu partit és que “cal internalitzar les dues escoles bressol per no precaritzar la feina de les treballadores”. Cañizar ha assegurat que amb la nova licitació “s’està veient que és molt complicat que realment millorin les condicions laborals d’unes dones que porten 10 anys amb els salaris congelats”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, qui ha manifestat que “hi ha molts contractes finalitzats però una gestió incorrecta, una mala pràctica d’aquest govern municipal”. García considera que amb la situació actual, en la qual una escola és de gestió directa i les altres dues no, “es produeixen greuges comparatius, amb sous que gairebé doblen als altres”.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, també ha intervingut per dir que “és incoherent que hi hagi dos sistemes i que treballadores que donen un servei públic no tinguin un sou digne” i ha afegit que “l’administració ha de vetllar perquè els sous no siguin precaris, també per la falta de personal i les instal·lacions, que no només pateixen les treballadores, també els alumnes”.  

Per a Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Rubí, hi ha “una manca de planificació absoluta” i s’ha mostrat sorprès perquè en la nova licitació “no hi ha cap millora de les que s’havia promès, continua la discriminació salarial , la situació està enrarida i falta claredat cap a les treballadores d’aquestes escoles”.

Víctor García, regidor d’Educació del Partit Socialista de Catalunya, ha assegurat que tenen “una relació directa i fluida” amb les treballadores de les escoles i ha explicat que l’Ajuntament treballa en aquest nou plec des de fa un any.

Tot i això, García ha manifestat que “com ajuntament tenim uns límits en el que podem fer de forma legal”, i espera que hi hagi una millora salarial dins d’aquests límits. Pel que fa a la municipalització de les dues escoles bressol per a la seva gestió directa, el regidor ha dit que es tracte d’un altre debat i que “hi ha compromís per fer un estudi, però s’ha de fer de forma rigorosa”.

Pas endavant per a la construcció de l'Escola del Bosc

Pel que fa a l'Escola del Bosc, en barracons des de fa més de 10 anys, en el ple municipal d'aquest mes s'ha anunciat un acord i aprovació del conveni entre l'Ajuntament de Rubí i el departament d'Educació de la Generalitat per portar a terme la construcció del nou edifici. El cost previst a la licitació d’aquestes obres és de 4,4 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament en sufragarà el 10% (440.000 euros).

"És un pas més per continuar avançant", ha dit el regidor d'Educació, qui ha avançat que la comunitat educativa de l'Escola del Bosc, juntament amb la secció d'obres de la Generalitat, ja han fet un esborrany de com volen que sigui el seu centre escolar i a principis de 2022 s'espera la licitació per a la redacció del projecte, després de superar la fase participativa. 

Rubí abonarà aquest 10% en dos terminis: un 50% durant el mes següent a l’adjudicació del projecte de les obres, i el 50% restant un cop l’obra estigui acabada i expedida la certificació final d’obra. Es preveu que el moment del pagament d’aquesta part de l’aportació s’hagi de realitzar durant l’exercici 2025. 

Un cop finalitzades les obres, l’Ajuntament passarà a ser propietari de l’edifici, que cedirà el seu ús a la Generalitat dper a l’activitat escolar que li pertoca. La conservació, el manteniment i la vigilància de l’equipament educatiu un cop finalitzades les obres correspondrà a l’Ajuntament.

El nou edifici de l’Escola del Bosc tindrà capacitat per encabir una línia d'alumnat, però la construcció permetrà incorporar nous espais en funció de les futures necessitats del centre.

Nou protocol per evitar la mutilació genital 

El Ple ha donat llum verda per unanimitat al protocol per a l’abordatge de la mutilació genital femenina a Rubí, que té per objectiu l contribuir a la prevenció d’aquesta pràctica tradicional perjudicial per a les dones, anticipant el moment en què es detecten indicadors de sospita i factors de risc, i afavorir l’atenció i recuperació de tots els casos que ho requereixin.

Yolanda Ferrer, regidora de serveis socials, ha assegurat que és una "nova demanda de la realitat existent" i que s'ha fet amb el conjunt de dones africanes que viuen a la ciutat. 

Dues mocions aprovades i una tombada 

La moció d’ECP i el PSC per possibilitar l’accés a una comercialitzadora pública d’electricitat ha estat aprovada per unanimitat. El text planteja instar al Govern espanyol a avaluar la viabilitat de crear una empresa pública d'energia que actuï tant en l’àmbit de la producció com de la distribució. El text també preveu instar a la Generalitat de Catalunya a constituir una comercialitzadora pública d'energia que pugui subministrar electricitat a particulars, empreses i entitats de tot el territori català.

El Ple també ha aprovat la moció presentada per l’AUP per la regulació dels pisos turístics, amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció d’ERC. En aquest sentit, el Ple ha acordat l’aprovació d’una moratòria d’un any en l'atorgament de les llicències per les llars compartides d’ús turístics, per tal d’estudiar la prohibició, limitació o regulació d’aquestes activitats turístiques al municipi, així com els corresponents mecanismes de control i sancions aplicables per part de l’ajuntament; i l’elaboració per part de l’Ajuntament d’un pla d’informació, registre, control i un règim sancionador de les llars compartides d’allotjament turístic.

Per últim, no ha prosperat la moció plantejada per ERC per garantir espais d’ombra en els parcs de jocs infantils, places i llocs d’esbarjo de Rubí. ERC, Cs, VR i l’AUP hi han votat a favor, mentre que l’equip de govern hi ha votat en contra al considerar que les accions que es demanen ja s’estan realitzant.

Pau Navarro renuncia com a regidor

D'altra banda, el  el Ple ha pres coneixement de la renúncia del regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, d’En Comú Podem Rubí (ECP), a favor d’Elena Montesinos, de Podem Rubí. 

Pau Navarro ha manifestat que "ni em jubilo ni marxo de la política local", ja que era un relleu acordat entre les dues formacions (Rubí en Comú i Podem Rubí) quan van formar la coalició el 2019. També ha aprofitat per fer una agraïment al seu partit, En Comú Podem, els seus socis de govern, el partit socialista, i a la resta de grups municipals de l’oposició. "Ha estat un orgull poder participar en la vida de la ciutat", ha dit. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.