El president del Club Ciclista de Rubí espera que l'atropellament mortal "no surti gratis"

Entrevista a Pedro Cancio arran de la mort de dos ciclistes rubinencs a Castellbisbal

Una de les notícies que han marcat aquest estiu, malauradament, ha estat la mort de dos ciclistes de Rubí, Miguel i José María, de 66 i 72 anys respectivament, en l’atropellament múltiple que va tenir lloc el 21 d'agost en una carretera de Castellbisbal. El Jordi, també rubinenc i en la seixantena, va salvar la vida però encara continua ingressat a l’hospital, tot i que el seu estat sembla que evoluciona favorablement.      

Pedro Cancio, president del Club Ciclista de Rubí, entitat amb 50 anys, reconeix que encara estan assimilant el dolor per la pèrdua de dos companys, “són molts anys junts”, i també l’impacte mediàtic que han suscitat els fets.  

Cancio explica que l’accident es va produir perquè un cotxe va envair el sentit contrari de la carretera i va envestir frontalment el grup de vuit ciclistes que hi circulaven en fila d’un, fugint tot seguit del lloc dels fets. “El cotxe venia de front, va travessar el seu carril, va envair el del grup i va arrasar amb tots”.

Amb aquest atropellament mortal contra un grup de ciclistes de Rubí, ja són sis els aficionats que han perdut la vida a les carreteres catalanes aquest any, quatre més que en el mateix període del 2021.

Preguntat per si la mort del Miguel i el Jose María servirà per canviar la legislació i endurir les penes contra els infractors, el president del Club Ciclista de Rubí contesta que “és l’esperança que tenim. El nostre desgraciat accident ha estat l’últim però cada any hi ha situacions iguals o similars. A més, casos com el nostre no el podem definir com un accident, és un acte criminal”.

En aquest sentit, Cancio fa referència als antecedents del presumpte homicida, un home de 41 anys que, segons consta en l’atestat policial, circulava sota els efectes de les drogues, sense carnet i de forma temerària. Aquest veí de Martorell ja tenia pendents de compliment dues condemnes per conduir sense permís i la jutgessa ha decretat presó sense fiança per evitar el risc de fuga i reiteració delictiva.

Pel que fa a l’enduriment de les penes en casos com aquests, Cancio explica que “totes les federacions de ciclisme i clubs que han patit, per desgràcia, una situació com la nostra, reivindiquem que no surti gratis, que hi hagi una condemna més exemplar”. A més, considera que conduir sota els efectes de l’alcohol o altres substàncies no haurien d’acceptar-se com atenuants en delictes viaris.

Respecte a la convivència entre conductors i ciclistes a les carreteres, Cancio considera que sovint hi ha molta “impaciència” per avançar els qui es mouen en bicicleta i recorda que la normativa actual permet que els ciclistes circulin en files de dos en una carretera amb visibilitat. Tot i això, “encara ens avancen cotxes que ens recriminen que anem en grups de dos”.

Homenatge des de Rubí fins al lloc de l’accident

Des del dia de l’accident, hi ha hagut nombroses manifestacions de suport al col·lectiu i l’Ajuntament de Rubí va decretar tres dies de dol oficial. Encara que de forma minoritària, no tot han sigut mostres d’afecte. “Tenim milers de missatges de suport però hi ha alguns posts que no fan més que recriminar, fins a l’extrem d’haver de llegir que les carreteres estan fetes per als vehicles, com que nosaltres sobrem”, explica Cancio, que demana “més empatia amb tots els que tenim dret a fer servir la via pública”.

Tot i això, els actes d’homenatge no han deixat de succeir-se i aquest passat diumenge 300 ciclistes van participar en una pedalada per recordar els companys atropellats i exigir a les administracions més seguretat i mà dura amb els infractors.

Aquest dissabte 3 de setembre, a partir de les 10 h, està prevista una altra concentració a Rubí, sota el lema 'Prou ciclistes morts a les carreteres!', que consistirà en una marxa ciclista des de la ciutat fins a la carretera de Castellbisbal, on es farà una ofrena floral en el punt on els dos rubinencs que van perdre la vida.

Conductors a la fuga
 

Desgraciadament, l'accident mortal de dos ciclistes a Castellbisbal se suma a una altra tragèdia recent a la carretera com la que va ocórrer el passat mes d'abril a Rubí. En aquest cas, una noia de 28 anys va ser atropellada a la C-1413 poc després de finalitzar el concert de Los 40 Primavera Pop. L'home que conduïa el vehicle va fugir del lloc sense assistir la víctima, que va morir en les hores posteriors.

Segons explicava al TOT l'advocat de la família de la jove, el presumpte autor de l'atropellament, veí de la ciutat, circulava sense el permís de conduir i ja tenia una sentència condemnatòria ferma per un altre delicte contra la seguretat viària.

El pare de la noia atropellada també lamentava que el detingut pels fets ja estigués en llibertat, després de passar dos mesos en presó provisional, a l'espera de judici per homicidi imprudent, i ho qualificava d'"injustícia". 

Més info: En llibertat el presumpte autor de l'atropellament mortal de la jove de 28 anys a la C-1413

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació