Un intens Ple municipal aprova definitivament els pressupostos 2020 i tomba dues mocions d'ERC

Crònica del Ple municipal del mes de gener a Rubí, marcat pel torn de precs i preguntes de l’oposició i el públic assistent

Aquest dimecres ha tingut lloc el Ple municipal de Rubí, marcat per l’aprovació definitiva dels pressupostos 2020 i diverses mocions relacionades amb l’habitatge per a persones grans, o tràmits per a la renovació del segell de Rubí com a ciutat de la infància. A més, els grups municipals d’ERC, Veïns per Rubí, Ciutadans i AUP han lluït en els seus llocs pancartes on es podia llegir: ‘No volem més abocadors’.

El Ple municipal ha tornat a començar amb un minut de silenci per les dones assassinades per violència masclista, que han registrat la seva última víctima aquest dimarts a Sant Joan Despí.

Tot seguit, s’ha llegit una declaració institucional en contra de la voluntat de la Generalitat de Catalunya de suprimir els Jutjats de Violència contra la Dona que hi ha a Rubí i centralitzar aquest recurs en un únic punt al Vallès Occidental.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha llegit una declaració institucional en la qual ha mostrat l’oposició a suprimir els jutjats de violència a la ciutat. “No poden desaparèixer i les dones rubinenques necessiten rebre l’atenció especialitzada. Demanem a la conselleria de Justícia que es mantinguin com una necessitat. Sol·licitarem un  pacte català contra la violència masclista”, ha anunciat.

Posteriorment M. Carmen Cebrián, regidora del PSC d’Hisenda i Serveis Econòmics, ha anunciat que es presentaven per a la seva aprovació definitiva els pressupostos 2020 després de rebre en el període d’exposició pública les al·legacions d’ERC i Veïns per Rubí , que han estat desestimades. Cebrián ha assegurat que es tracta “d’un pressupost d’esquerres que garanteix serveis públics de qualitat”. La seva aprovació ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem, i els vots contraris de la resta de forces polítiques de l’oposició.

La portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, ha reiterat que s’hauria d’haver fet una taula prèvia amb totes les forces polítiques per compartir propostes i “sentir-nos tots molt més partícips”.

Toni Garcia, regidor de Veïns per Rubí, ha tornat a insistir en l’incompliment dels terminis en els quals l’alcaldessa va donar a conèixer els pressupostos i ha  criticat la pobra inversió en urbanitzacions i les “polítiques populistes” dels pressupostos aprovats per al 2020.

El líder de Ciutadans, Roberto Martín, ha assegurat que són “uns pressupostos poc realistes en relació amb les necessitats bàsiques de la nostra ciutat”. Martín també ha apuntat que la partida destinada a les urbanitzacions o les zones d’esbarjo per a gossos és “gairebé insultant, sobretot quan ens hem gastat més de 300.000 euros en llums de Nadal”.

Xavier Corbera, al capdavant d’ERC, ha recordat les al·legacions presentades pel seu partit, que demanaven incrementar en un milió d’euros el pressupost d’habitatge per atendre la necessitat d’habitatge públic a la ciutat. Corbera considera necessari augmentar el fons de contingència per fer front al manteniment d’infraestructures per a la previsió d’incendis.

Cebrián ha reconegut que només van tenir tres setmanes des que es van presentar els pressupostos fins a poder fer les al·legacions per a la seva aprovació definitiva. “Intentarem que no torni a passar (...) Respecte al milió d’euros d’habitatge d’ERC, encara que poséssim aquests diners aquest any és molt probable que no poguéssim gastar-los en habitatge social”.

Ple municipal del mes de gener de Rubí. FOTO: Redacció

En un altre ordre d’assumptes, s’ha aprovat per unanimitat renovar el Segell de Ciutat Amiga de la infància a UNICEF Comité Español a Rubí, malgrat les crítiques de l’AUP i ERC. En la seva intervenció, Cañizar ha declarat que “com a ciutat amiga de la infància és molt important treballar i tancar ferides obertes arran de l’acollida o dels menors no acompanyats”, fent referència al polèmic Hotel Terranova de Can Rosés.

Montse Soler, regidora d’ERC, ha dit que “està molt bé lluir el segell de ciutat de la infància però cal ser-ho de debò”, al·ludint a l’estat actual dels parcs i places, i el regidor d’Educació de l’Ajuntament, Víctor García, ha replicat que “el segell no és la causa, sinó la conseqüència, un reconeixement a un treball que s’està fent per part d’aquesta administració i que no comporta una càrrega de treball tècnica”.

D’altra banda, els portaveus de tots els grups municipals han avalat el text presentat inicialment per l’AUP i amb una esmena del PSC sobre les residències i l’habitatge de la gent gran. En el cas de Rubí, l’AUP va presentar un estudi que determinava que hi ha un total de 65 places en residències de gent gran per cada 1.000 persones majors de 65 anys. D’aquestes, tan sols 18 són d’oferta pública, mentre que les 47 restants són privades.

La moció presentada per Esquerra perquè l’Ajuntament se sumi a altres municipis catalans que ja utilitzen l’aplicació per a mòbils ‘M7 Citizen Security’, mitjançant la qual la ciutadania pot alertat de situacions d’incivisme o inseguretat a través d’una app, no ha prosperat ja que PSC i l’AUP han votat desfavorablement la proposta; la resta de formacions hi han votat a favor.  

Tampoca ha tirat endavant la moció presentada pel conjunt republicà per al compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que declarava que Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat. El text només ha comptat amb els vots afirmatius dels republicans, ECP i l’AUP. VR s’ha abstingut i PSC i Cs hi han votat en contra.

Tanmateix, el Ple, per unanimitat, ha consensuat la moció plantejada pel PSC per garantir les llibertats fonamentals en el dret a l’educació. Segons el regidor d’Educació, Víctor García, “el pin parental és una reversió a la llibertat d’expressió”.

Tots els partits també han donat llum verda a la moció presentada per l’equip de govern en relació amb les denegacions d’ajuts al pagament del lloguer (MIFO 2019). Segons l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), un 28% de les sol·licituds d’ajut al pagament de lloguer del Ministerio de Fomento valorades favorablement han estat denegades malgrat que complien els requisits. La segona tinent d’alcaldia i regidora d’Habitatge, Ànnia García, ha assegurat que en el cas de Rubí, aquesta mesura afectaria 42 famílies i no hi ha prou partida pressupostària malgrat que compleixen amb els requisits.

Torn de preguntes del públic assistent al ple municipal. FOTO: Redacció

 

En el torn de precs i preguntes, cada partit polític ha efectuat diverses peticions. De forma col·lectiva, els partits de l’oposició han demanat una reunió al més aviat possible amb els adjudicataris del Mercat municipal per fer un repàs als serveis de manteniment i diverses carències que pateix el mercat.

Betlem Cañizar, de l’AUP, ha sol·licitat saber el nombre d’arbres total caiguts a Rubí a conseqüència del temporal Glòria. També ha preguntat per què no es va fer publicitat del concert d’Amaral de la Cadena Dial al teatre La Sala i qui va cobrir els costos de l’esdeveniment el passat mes de novembre. Cañizar també ha volgut saber per què no s’han instal·lat encara contenidors de sal a les urbanitzacions per poder-ne llençar al carrer i evitar accidents. També ha demandat pels terminis de rehabilitació i posada en marxa de l’antiga fàbrica Superson, adquirida pel consistori.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha preguntat per la data prevista per a la reobertura del pont de Sant Joan i quan es netejarà el torrent de Sant Muç, entre altres peticions.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha demanat una solució per l’estat de les voreres del carrer Edison, “en estat lamentable”, i ha traslladat la petició de veïns que sol·liciten més aparcament per a ciclomotors a l’Institut Estatut.

Montse Soler, regidora d’ERC, ha preguntat per la retirada de plaques franquistes que encara es poden trobar en blocs de pisos de Rubí, o millorar la seguretat dels passos de vianants del pont de Sant Joan.

El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera, ha demanat saber, amb motiu de la junta de seguretat que s’ha celebrat aquest dimecres, el nombre les denúncies que han hagut en el darrer any a l’illa de vianants, els ingressos per denúncies de trànsit, i si hi ha una unitat especial de la policia a Rubí per a casos de violència masclista, així com el parc actual de cotxes i vehicles que realment funcionen.

Xavier Cots, regidor d’ERC, ha qüestionat les obres a la urbanització dels Nius, que es troben en un estat molt inicial que no respon als terminis indicats pel consistori. L’alcaldessa ha reconegut que en aquest cas i en el del parc de Sant Muç “les empreses han desistit”.

El torn de preguntes ha vingut marcat per un veí que ha tornat a demanar explicacions sobre l’arbre talat a Can Fatjó i les reclamacions dels adjudicataris del Mercat municipal de Rubí, que reclamen una reunió on abordar les deficiències que presenten les instal·lacions. L’alcaldessa ha explicat que la reunió que havien de tenir al mes de gener s’ha dilatat i els ha emplaçat a esperar-se a febrer per mantenir-la i tractar tots els temes pendents, entre els que destaquen la manca de climatització, tant a l’estiu com a l’hivern, i el mal funcionament del muntacàrregues, entre altres diversos aspectes.

Més informació