El ple aprova un préstec de 12 milions d’euros per a diferents projectes de ciutat

Les partides del romanent de tresoreria i els llums de Nadal, motiu de discòrdia

El ple municipal de l’Ajuntament de Rubí del mes d’abril ha aprovat la concessió d’un crèdit de 12.600.000 d’euros que es destinaran a diversos projectes de ciutat. Ho ha fet amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC i En Comú Podem, i l’abstenció de la resta de grups municipals, ERC, Ciutadans, Veïns per Rubí i l’AUP.

Es tracta d’un préstec de la Diputació de Barcelona que  s’haurà de retornar, tot i que des del consistori rubinenc informen que la major part dels interessos seran subvencionats.

Tal com es va avançar en el ple del passat mes de novembre, aquest pressupost servirà per fer efectiu l’inici de la desviació de la línia d’alta tensió de Can Fatjó, la construcció de l’estadi del 25 de Setembre o la compra d’habitatge per tanteig i retracte.

Així ho ha informat la regidora d’Hisenda, M. Carmen Cebrián, qui ha recordat que també es farà servir per a la pacificació d’un tram de l’avinguda de l’Estatut, la millora de Ca n’Oriol, l’adequació de l’avinguda Pearson i de les Flors, la millora de l’asfaltat i un nou espai esportiu i cívic per a Can Mir, entre altres.

Per a la regidora socialista, votar en el ple d’aquest dijous a favor d’aquest préstec suposava “votar a favor de la ciutat”.

La portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular, Betlem Cañizar, ha explicat l’abstenció del seu grup municipal. “Ens fa por la capacitat de gestió de tots aquest projectes”, i ha declarat que l’Ajuntament “arrossega” molts altres començats en anys anteriors. Cañizar també ha acusat al consistori de “manca de planificació i gestió” dels projectes encetats.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha posat en dubte inversions com la de la Superson i ha criticat que “s’han oblidat de les urbanitzacions” i només un 5%, el corresponent al projecte de Can Mir, està relacionat amb la falta d’equipaments en aquestes zones de la ciutat. Segons García, això dista molt del 15% al que es van comprometre totes les forces municipals del ple.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, ha expressat que troba a faltar més informació sobre el projecte de les línies d’alta tensió i ha justificat l’abstenció del seu partit afegint que “hi ha inversions molt potents però d’altres són prescindibles tenint en compte la quantitat d’espais infrautilitzats de la ciutat.

El portaveu d’Esquerra Republicana, Xavier Corbera, ha manifestat que hi ha inversions que no les veuen adequades i ha advertit que aquest diners s’hauran de retornar. Corbera ha declarat que “no podem ser submisos al PSC” i ha retret a En Comú Podem “poc múscul” en matèria d’habitatge. “No es pot governar a cop de facebook i twitter. No estem parlant d’un pressupost anual sinó dels propers 10 anys, i només estem demanant que se’ns escolti”.

Ànnia García, regidora d’En Comú Podem, socis de govern, ha assegurat que els projectes d’inversió “no tenen cognom”, i la retirada de les línies d’alta tensió “és un deute” amb la ciutat, igual que la construcció d’un edifici per a l’Escola del Bosc.

El túnel de llum torna a aixecar polseguera

D’altra banda, durant el ple municipal també s’ha aprovat destinar un romanent de tresoreria de 2.800.000 euros més que aniran a parar a una norantena d’actuacions. Entre aquestes, el túnel de llum (280.000 euros), els paraigües del Umbrella Project (10.000 euros), la insonorització de la pista Francesc Calvo (20.000 euros), o el camí verd de l’escola Ribo Rubeo (67.000 euros), entre altres. L’equip de govern ha votat a favor però la resta de forces municipals s’han abstingut.

Novament però, els llums de Nadal han sigut motiu de discòrdia. Betlem Cañizar ha expressat la seva sorpresa per la manca de despesa social “en la crisi més gran que està vivint l’Estat espanyol”, i ha preguntat com és possible que hi hagi disponible recursos econòmics per als llums de Nadal i no es destinin a fons d’ajudes per a la infància.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de Ciutadans, qui no comparteix gastar-se prop de 300.000 euros en il·luminació nadalenca i ha recordat que “cada setmana hi ha més gent a l’ASAV i a Fràter Nadal”. De la mateixa manera, ha dit que és “insultant” tornar a invertir en el Umbrella Project, després que molts dels paraigües acabessin trencats.  

Xavier Corbera també ha criticat que un 10% del pressupost del romanent vagi a parar al túnel de llum, en comptes d’invertir més en el pla d’igualtat o en matèria d’habitatge.

El portaveu de Veïns per Rubí també ha assenyalat la manca de despesa social.

Pel que fa al túnel de llum, la regidora d’Hisenda socialista ho ha justificat com una acció que afavoreix el comerç, que necessita que la gent surti al carrer i gaudeixi d’aquests elements, “més amb aquesta situació actual”.

També a nivell econòmic, s’ha aprovat per unanimitat una modificació pressupostària de crèdit extraordinari per portar a terme els diferents projectes dels pressupostos participatius, que inclouen la millora del parc de Ca n’Alzamora; el desenvolupament d’una aplicació per a famílies amb diversitat funcional; la creació de zones d’ombra al parc Rivo Rubeo, i l’execució d’una prova pilot per lluitar contra el mosquit tigre, entre altres.

Rebuig a la línia d'alta tensió entre Maials i Rubí

La Junta de Portaveus ha acordat l’aprovació de la moció presentada inicialment per l’AUP per a què l’Ajuntament de Rubí s’adhereixi al manifest “Per un model energètic sostenible a Catalunya” que promou la Federació d’Ecologistes de Catalunya. Tots els grups han acordat expressar el rebuig al nou projecte d’alta tensió que ha de dur electricitat des de Maials (Segrià) fins a la subestació de Rubí, i justificar aquest rebuig a través dels informes ambientals o jurídics preceptius, donat l’impacte paisatgístic i ambiental i el model energètic que comporta.

Més info: Projecten una línia d'alta tensió des del Segrià fins a Rubí

Mocions que han obtingut llum verda

El ple municipal, també mitjançant un acord a la Junta de Portaveus, ha decidit reclamar a la Generalitat l'ampliació de graus d’FP a Rubí, especialment de les famílies tecnològiques i industrials, després de la moció conjunta presentada pel PSC i ECP. La Junta també ha consensuat la moció d’ECP i el PSC en suport a les mobilitzacions de l'1 de maig. 

D'altra banda, la moció d’ECP i el PSC, de memòria històrica en solidaritat amb la ciutat d'Oviedo, governada per PP i Ciutadans, que tornarà a tenir carrers franquistes, han comptat amb el vost a favor de l'equip de govern, Esquerra i AUP. Veïns per Rubí s’ha abstingut i Ciutadans ha votat en contra.

També ha quedat aprovada la moció de Ciutadans per augmentar la neteja de voreres, parcs i zones escolars amb major incidència de pol·len, gràcies als vots favorables de l’equip de govern, Cs i VR i les abstencions d’ERC i l’AUP. El text proposa reforçar la neteja i recollida de fullaraca i pol·len durant les estacions més prolíferes, augmentar el reg a pressió constant de les voreres i espais on existeix major incidència d'aquest tipus d'arbre, i a incloure al pròxim Pla d’arbrat l'estudi de viabilitat sobre la substitució de l'arbrat que sigui susceptible de produir al·lèrgies a les zones de més incidència. 

Mocions que no han tirat endavant

No ha arribat a bon port la moció que presentava VR per a la descentralitzar les activitats de la Festa Major, ja que l’equip de govern ha votat en contra del text, mentre que la resta de grups han votat a favor.

Tampoc ha tirat endavant la moció de l’AUP per disposar d'un servei d'acompanyament digital. Novament, l’equip de govern ha votat en contra del text i la resta de grups a favor.

També ha estat rebutjada la moció d’ERC per a l’ordenació dels horts urbans incontrolats. Segons el govern municipal, el plantejament del consistori no és el d’absorbir i regularitzar aquestes ocupacions irregulars, sinó que s’aposta per fer un procés expeditiu com el que es va realitzar a la proliferació de barraques del Torrent dels Alous l'any passat. 

Més info: Neteja de l’entorn del Torrent dels Alous després de retirar les barraques i horts il·legals

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.