El Ple municipal estrena nova ubicació de regidors i aprova sis mocions

El ple estrena nova ubicació de regidors i regidores després del pacte de govern entre el PSC i En Comú Podem

El Ple municipal del 26 de setembre ha començat amb un canvi d’ubicació dels regidors i regidores de les diferents formacions polítiques, com a conseqüència del pacte entre els comuns i socialistes de Rubí, que s’ha reflectit en nous càrrecs i responsabilitats per als portaveus d’En Comú Podem.

Respecte al recent pacte de Govern, el portaveu del grup de l’oposició, Xavier Corbera, ha desitjat que “aquesta nova etapa de responsabilitat d’En Comú Podem tingui molts encerts perquè ens interessa que aquesta ciutat funcioni. Creiem i esperem que sobretot aquest Ajuntament millori la seva transparència i esperem que comptin amb nosaltres per a projectes estratègics de la ciutat”.

Durant el Ple s’ha aprovat per unanimitat la moció de Veïns per Rubí (VR), per crear una nova deixalleria a prop de les urbanitzacions i instal·lar punts verds fixos on poder deixar petits residus ja que, segons Toni Garcia, líder de VR, “la deixalleria mòbil té uns horaris que no s’adeqüen a la de molts veïns”.

La segona moció ha estat presentada pel grup municipal AUP‐AMUNT per a la conversió dels entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància i s’ha aprovat amb l’abstenció de Ciutadans ja que per al líder de la formació, Roberto Martín, hi ha punts que no els hi acaben d’encaixar, “sobretot pel que fa a la limitació d’aparcament”.

El portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera, ha intervingut per destacar la falta d’espais a Rubí per a la infantesa i ha recriminat a Víctor Garcia, regidor d’Infància i Educació, que no utilitzi en la seva primera intervenció en el ple municipal el català, “que és la llengua vehicular en l’educació”. Garcia ha contestat que s’expressa i entén perfectament en català tot i que és castellanoparlant i ha considerat deixar per una altra ocasió el debat de l’ús i l’ensenyança d’ambdues llengües en les aules, la qual cosa ha estat interpretada per Corbera com una manera de dubtar de la immersió lingüística.

Víctor Garcia també ha assegurat que en molts patis de la ciutat s’està substituint les places dures per altres verdes “per no afavorir la competitivitat ni la segregació dels alumnes”. El regidor ha destacat la implementació del ‘Bus a peu’ o la creació de camins escolars com a projectes engegats en la legislatura anterior que ara es volen impulsar o millorar.

En Comú Podem Rubí també ha presentat una moció de rebuig de la llei de contractes de serveis a les persones, també coneguda com a Llei Aragonès (en referència al conseller republicà d’Economia Pere Aragonès), ja que consideren que l’externalització de serveis públics com els menjadors escolars, l’atenció primària o les escoles bressol, provoca la precarització del servei i dels seus treballadors.

Corbera s’ha mostrat en desacord i considera que per a En Comú Podem aquesta moció “és pur electoralisme” i podien haver fet les esmenes que consideraven en el seu moment. La portaveu dels comuns, Ànnia Garcia, ha assegurat que “no estic en campanya i la moció està motivada perquè ens arriba mitjançant de la plataforma Aturem la Llei Aragonès”. La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’AUP, les abstencions de Cs i VR. ERC ha votat en contra.

Els grups municipals d'Esquerra Republicana, En Comú Podem Rubí i AUP han presentat una moció conjunta per a la declaració d’emergència climàtica, per una llei residu zero de prevenció de residus i per al suport a la tercera vaga pel clima, que ha estat aprovada per la resta de formacions polítiques.

Posteriorment, En Comú Podem Rubí ha presentat una segona moció en defensa dels drets de la ciutadania en situació de vulnerabilitat energètica, i de suport a la tasca dels ajuntaments afectats per la reclamació de la companyia ENDESA, efectuada durant el mes d’agost de 2019. El regidor d’ECP, Pau Navarro, ha recordat que les grans companyies elèctriques poden arribar a tenir sis mil milions d’euros nets de beneficis, per la qual cosa “cal sancionar ENDESA i altres empreses de serveis energètics i que retirin la carta on reclamen als ajuntaments el deute de famílies en situació de pobresa energètica que no han pogut pagar els seus rebuts”.

Per últim, Ciutadans ha presentat la seva moció per demanar l'eliminació de la zona blava, la seva reconversió a zona taronja o de rotació gratuïta, així com acabar amb les zones d'aparcament reservades per a càrrecs electes. Per a Roberto Martín, “aquesta moció respon a una de les màximes preocupacions de la ciutadania de Rubí, que és l’aparcament, sobretot per aquells veïns i veïns que viuen en urbanitzacions i prefereixen anar a comprar a centres comercials fora de la ciutat per les poques places d’aparcament gratuïtes que hi ha a la ciutat”. Segons Martín, aquesta moció vol afavorir veïns i també comerciants de Rubí.

Betlem Cañizar, portaveu de l’AUP, ha declarat que “no veiem com encaixar aquesta moció justament en la setmana que es declara l’emergència climàtica tot i que entenem aquest perjudici i estem d’acord en retirar les places d’aparcaments per a regidors i regidores, així com en la introducció de més zones taronja en certs llocs de la ciutat que requereixen més rotació”.

Els grups municipals d’En Comú Podem i PSC també s’han mostrat en desacord amb alguns aspectes de la moció, per la qual cosa han votat en contra. Rafael Güeto, tercer tinent d’alcalde, ha qualificat el discurs de Cs “d’incoherent i populista” i ha assegurat que moltes de les places d’aparcament reservades per l’Ajuntament corresponen a serveis públics municipals.

Roberto Martín s’ha mostrat molt sorprès per la votació en contra del grup municipal d’Ànnia Garcia, i ha llegit un tuit escrit per la segona tinenta d’alcaldia en la darrera campanya municipal, on assegurava que reconvertiria la zona blava en taronja o de rotació gratuïta.

Esquerra s’ha abstingut i l’únic partit municipal que s’ha mostrat favorable a la iniciativa de Cs, ha estat la formació de Veïns per Rubí.

Com a peça separada s’ha presentat la moció d’Esquerra Republicana de Rubí per elaborar un pla director d’arbrat a Rubí, que ha estat aprovada per unanimitat.

Per últim, s’ha presentat una moció d’urgència presentada per Esquerra Republicana, en defensa dels membres dels Comitès de la Defensa de la República (CDR), detinguts aquesta setmana per la Guàrdia Civil. En contra de la urgència de la moció han votat CS i PSC, s’han abstingut VR i han votat a favor En Comú Podem, ERC i AUP.

Més informació