El ple municipal aprova pacificar la C-1413 al seu pas pel nucli urbà de Rubí en un futur

Manifestació de les treballadores de les escoles Sol Solet i la Lluna, que han iniciat una vaga per reclamar millores en les condicions de treball

El ple municipal del mes de febrer ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics iniciar la transformació de la carretera comarcal C-1413 al seu pas pel nucli urbà de Rubí, tenint en compte que diferents estudis tècnics adverteixen que en aquesta zona, envoltada d'habitatges, se superen els llindars de contaminació acústica i atmosfèrica. Aquesta proposta és una de les iniciatives del col·lectiu 'La Riera que volem', que plantejava reduir la velocitat, afegir un carril bici i eliminar el trànsit de vehicles pesats per aquest tram. 

Més info: Un estudi proposa transformar la C-1413, al seu pas per Rubí, en una via urbana

A partir d'aquesta moció consensuada per totes les formacions municipals s'instarà a la Generalitat a convertir aquest tram de la carretera de Molins de Rei, en un futur, en una via urbana, a través de la redacció d’un projecte, dotació de fons econòmic i l'execució d'unes obres que culminarien amb la cessió de la titularitat al municipi de Rubí. 

Aquesta petició està en consonància amb la implementació de la futura Zona de Baixes Emissions, que serà d'obligatorietat en totes les poblacions de més de 50.000 habitants. "Rubí perd gran part de la seva eficàcia si no s’elimina el pas de vehicles pesants per la C-1413 en el tram pròxim al casc urbà", exposa la moció, per la qual cosa, una de les primeres mesures que caldria prendre des de l'Ajuntament seria la limitació de camions de gran tonatge en el tram entre el pont de Cova Solera i el pont de la Llana, i demanar al govern autonòmic que es redueixi la velocitat a 50 km/h. 

Manifestació de les treballadores de les escoles bressol la Lluna i Sol Solet. FOTO: Ràdio Rubí

Manifestació de les treballadores de les escoles bressol la Lluna i Sol Solet. FOTO: Ràdio Rubí

Manifestació de les educadores de dues escoles bressol municipal

Coincidint amb el ple municipal de febrer, les treballadores de les escoles bressol Sol Solet i la Lluna s'han manifestat davant l'Ajuntament el mateix dia que han iniciat una vaga indefinida, amb serveis mínims, per reclamar millores en les seves condicions laborals i tenir el mateix sou que les educadores de La Bruna, un altre centre municipal que no té els serveis subcontractats a una empresa externa. A més, les educadores de Sol Solet i la Lluna demanen parelles educatives que cobrin el mateix per realitzar la mateixa feina i recorden que tenen el sou congelat des de fa 17 anys. 

Més info: Treballadores de dues escoles bressol de Rubí inicien vaga

En aquest sentit, l'Ajuntament de Rubí ha informat a través d'un comunicat aquest mateix dijous que al voltant d’un 70% de la plantilla ha treballat amb normalitat, i ha volgut matisar que la relació laboral de les educadores no és amb el consistori, sinó amb l’empresa Cavall de Cartró, que continua a càrrec del servei després que el darrer procés de licitació quedés desert.

Segons el consistori l’augment del sou en un 35% i una parella educativa "és inassumible" i, tot i oferir una revisió dels preus dels costos laborals, "les treballadores s’han negat a negociar". 

En aquest punt, les treballadores han fet saber que no es neguen a negociar i que només han rebut propostes verbals, cap per escrit de l'empresa o el consistori. 

Nou equipament esportiu per al GAER 

El ple d’aquest dijous ha votat el projecte executiu de les pistes esportives de Cova Solera que donarà lloc a un nou equipament esportiu. Aquest espai serà utilitzat pel club Gimnàstica Artística i Esportiva de Rubí (GAER), que des de fa temps pateix la manca d'espai. "Un primer pas per saldar un deute històric amb el GAER, que treballa amb 150 famílies de la ciutat", ha dit Rafael Güeto, regidor de Planejament Urbà.

Més info: El Gimnàs Artístic Esportiu Rubí reivindica unes instal·lacions per practicar en condicions

Durant la sessió plenària també s'ha aprovat de forma definitiva l'ampliació del pont de Cova Solera, que tindrà un cost de 2,1 milions d'euros. 

Modificació pressupostària de dos milions d'euros

Un dels temes que més debat ha suscitat en el ple ha estat la modificació pressupostària de dos milions d'euros plantejada per l'equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem, per tirar endavant inversions que es consideren prioritàries, com la construcció d’habitatge públic a l’avinguda de Castellbisbal, l’ampliació dels horts urbans, la millora de la deixalleria, l’execució d’un refugi per a gats, la pèrgola de la zona esportiva de Can Mir, l’ampliació del centre d’educació especial de Ca n’Oriol i l’adequació i millora de l’enllumenat públic. Aquesta dotació econòmica es traurà però, d'altres projectes pendents d'executar. 

Betlem Cañizar, portaveu de l’AUP, s’ha abstingut perquè tot i que està d’acord amb els projectes on anirian destinats aquests dos milions d'euros, considera que s'està generant “confusió” entre el que fa l’Ajuntament i les persones que hi ha en els partits que actualment estan en el govern de cara a les pròximes eleccions municipals. Cañizar també ha manifestat que hi ha molt projectes que s’han publicitat abans, com cobrir la plaça Salvador Allende amb una pèrgola, i al final no s’ha fet res.  

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha votat a favor de la modificació pressupostària però ha criticat una “planificació erràtica i falses promeses de l’alcaldessa”, com els 20 km de carril bici, la rehabilitació dels Antics cinemes o la plataforma única en el carrer Montserrat. “La roda de premsa de l’altra dia on es parlava de 43 milions d’euros d’inversions és una estafa perquè a dia d’avui no s’ha executat ni una tercera part”, ha afegit.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, també ha votat a favor de la modificació pressupostària però ha assegurat que existeix un “electoralisme pur i dur pagat per tots” i ha dit que espera que l’ampliació del centre especial de Ca n’Oriol “no quedi en paper mullat”. Martín ha manifestat que “està fart” de si la Generalitat compleix o  no i ha recordat que en el Parlament ha sigut el PSC qui ha pactat amb ERC per aprovar els pressupostos però a Rubí només es farà una inversió en el col·lector de Can Xercavins. “Tenien la clau i no han estat capaços d’incloure temes com l’Hospital Vicente Ferrer o la segona estació. Deixi’ns de marejar-nos”.

Xavier Corbera, portaveu d’ERC, ha explicat l’abstenció dels republicans per les “incomptables modificacions pressupostàries dels darrers 4 anys” que considera que estan provocades pel “desgavell, desorganització i falta de rumb”. Segons Corbera, s’han creat moltes “promeses falses” que no s’han executat i “això és un engany i un frau”. El republicà també s’ha referit al Casino “l’única obra de govern en 8 anys, l’ensenyen com si fos el seu piset però l’hem pagat tots i ens ha costat molts diners”. En relació amb la Generalitat, Corbera ha dit que es necessiten altres interlocutors que no siguin els socialistes i que "ja n’hi ha prou d’excuses i anar plorant".

Per al·lusions, M. Carmen Cebrián, regidora d’Hisenda, ha insistit en què “cal prioritzar projectes i els recursos són limitats” i ha posat com a exemple la pèrgola de Can Mir, "que és més important" que la de Salvador Allende. La socialista ha afirmat que l’ampliació del centre especial de Ca n’Oriol és parcial però és més del que ha fet la Generalitat, “que ha donat l’esquena”. Cebrián ha dit que “estan cansats” de demanar visites i recepcions a l'administració autonòmica perquè escolti les necessitats de la ciutat, i ha citat, tot seguit, els projectes que s’han realitzat durant el darrer mandat. “Han vingut a fer un míting com si estiguessin fent campanya electoral i nosaltres a fer feina i a parlar de gestió municipal”.

Altres mocions

Per unanimitat s'ha aprovat la moció presentada per ERC Rubí, per cobrar una "taxa Amazon", com ja s'ha fet a Barcelona, que gravi les grans empreses de repartiment a domicili per compensar l'increment del trànsit rodat i l'ocupació de l'espai públic. 

D'altra banda, l'AUP ha retirat la moció en la qual proposava una zona pedalable i passejable que connecti el centre de Rubí amb el Pinar, ja que s'estudiarà la seva viabilitat per part del govern municipal i té alguns punts en comú amb la iniciativa de pacificar la C-1413 que s'ha aprovat aquest mateix dijous. 

Pel que fa a la moció de Ciutadans, que demana que l'Ajuntament promogui el desallotjament d'ocupacions conflictives, aquesta no ha prosperat ja que ha tingut els vots en contra de l'AUP, En Comú Podem i PSC en últim moment, l'abstenció d'Esquerra Republicana, i només el vot favorable de Veïns per Rubí. 

Pla local per a la diversitat sexual

Durant el ple corresponent al mes de febrer s'ha aprovat el Pla local per a la diversitat sexual, un document que ha comptat amb la participació ciutadana i dotarà la ciutat d’una nova eina per garantir que Rubí sigui una ciutat oberta a tothom i que es garanteixen els drets de la comunitat LGTBI

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació