La Covid-19, protagonista indesitjada del 2020

Repàs dels moments més rellevants de l’any la ciutat, marcats per la pandèmia

A les acaballes d’aquest 2020 podem dir que la Covid-19 ha estat la protagonista indesitjada d’aquest any a Rubí i probablement arreu del món (vegeu galeria d'imatges)

Tot i que a inicis d’any l’estrany virus de Wuhan semblava que ens quedava molt lluny, la pandèmia avançava perillosament i a inici del mes de març els seus efectes arribaven fins a la nostra ciutat.

Malgrat que a principis del 2020 el virus era inclús objecte de bromes, el seu avançament era imparable i el 2 de març ja es palpava la preocupació dels rubinencs pel coronavirus. Les farmàcies de la ciutat revelaven que s’havia disparat la demanda de mascaretes i gel hidroalcohòlic i els fabricants no donaven l’abast.

En aquelles dates, Salut confirmava els dos primers casos de coronavirus a Catalunya, una dona de 40 anys i un home de 37  que havien estat en contacte amb una persona alemanya contagiada.

A partir d’aquí, comencen a suspendre’s actes esportius a Rubí com el Cros Escolar, la primera cursa de la Dona o el BFAST Duatló. És el 12 de març quan Educació anuncia el tancament de les escoles a tot Catalunya per evitar els contagis.

En aquest moment, els rubinencs assistien a escenes inèdites com la de prestatges de supermercats buits i productes com el paper higiènic i el gel desinfectant de mans esgotats.

Les escoles i instituts de Rubí tancaven i la ciutadania es preparava per a la declaració d’estat d’alarma, que restringia la circulació a tot l’Estat espanyol i obligava a tancar bars, restaurants i botigues que no oferissin productes essencials. En aquell moment, el Mercat municipal demanava a la clientela fer les comandes per telèfon o whatsapp per evitar el risc de contagi.

Eren dies molt intensos i les restriccions limitaven el moviment a les compres més bàsiques, treure el gos i anar a la feina aquells treballadors de serveis essencials. El primer confinament d’una rubinenca no es va fer esperar. Era una professional de l’àmbit sanitari, un col·lectiu que ha patit les retallades en salut dels últims anys i que ha estat des de l’inici en primera línia de foc.

A falta d’informació oficial, amb comptagotes es coneixien els primers casos positius i defuncions a Rubí a causa del virus. Una infermera de la ciutat explicava la gravetat de la malaltia en les mateixes carns i demanava a la gent que es quedés a casa.

No havia acabat el mes de març i l’emergència sanitària era tal que els hospitals del Vallès Occidental buscaven amb urgència sanitaris per evitar la saturació dels hospitals.

A Rubí, igual que a la resta de comunitats, les residències de gent gran eren presa fàcil del virus i la situació era tan desesperada que fins i tot es requeria l’actuació de l’exèrcit per desinfectar-les.

Per sort, no tot eren notícies dolentes. A la ciutat i arreu de l’Estat sorgien campanyes solidàries com l’engegada per la comunitat xinesa, empreses com Robin Hat o l’Ajuntament de Rubí.

Entitats com l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV), Càritas Rubí, el CRAC, Frater-Nadal continuen avui dia la seva tasca per ajudar a milers de veïns de la situació que es troben en una situació de vulnerabilitat agreujada per la crisi sanitària.

A més, i durant uns mesos cada dia s’aplaudia des dels balcons en homenatge al personal sanitari, tot i que va ser una iniciativa sovint qüestionada.

Alhora naixia el fenomen del balconisme per amenitzar les llargues hores de confinament. Al TOT Rubí van arribar tot un reguitzell de vídeos de veïns cantant des del balcó, oferint petits concerts o animant el vespre amb estils més pròxims a Camilo Sesto.

A començaments de maig començava la primera desescalada i l’anomenada nova normalitat. Tot i això, també era un moment de dol i de recordar totes les persones que havien perdut la vida per culpa del virus.

Totes aquestes etapes formen part de la història de la ciutat, igual que la no celebració de la Festa Major, un dels esdeveniments més celebrats a Rubí que s’allarga durant diversos dies. Enguany però, la festivitat es va fer de forma reduïda i el piromu​sical que posava el colofó a la festa de Sant Pere es va poder veure des del balcó.

No era fins a finals del mes juliol quan es coneixia que prop d’un centenar de veïns de Rubí havien perdut la vida a causa del virus des del mes de març. Actualment, el recompte oficial del Departament de Salut ho xifra en 141 defuncions, 3.830 contagis des de l’inici de la pandèmia i 35.022 casos sospitosos, és a dir, persones que en algun han presentat simptomatologia compatible amb la Covid-19 però no se’ls hi ha realitzat cap prova diagnòstica.

El mes de juliol també encetava un estiu atípic, en el qual ja no es podia sortir de casa sense la mascareta posada.

El mes d’agost només va donar una petita treva a la ciutat perquè a finals de mes la ciutat ja anticipava una segona onada de coronavirus i Rubí arribava al mes de setembre amb més de 1.000 contagis.

Tot i això, infants i joves de la ciutat tornaven a classe després de sis mesos sense trepitjar les aules, i també començaven les quarantenes de grups d’alumnes que havien estat en contacte amb un positiu.

Conforme passava el temps, l’empitjorament de les dades va provocar la declaració d’un segon estat d’alarma, toc de queda i noves restriccions, que van afectar sobretot a l’hostaleria, el que suposava un cop ben dur per a un sector ja molt castigat. Els propietaris de centres d’estètica i altres negocis dedicats a activitats esportives i lúdiques de Rubí també van patir greument el segon tancament.  

A finals del mes de novembre començava de nou una segona desescalada però la situació epidemiològica ha empès al Govern de la Generalitat a anunciar noves restriccions i el confinament perimetral per municipis els caps de setmana.

El Nadal a la ciutat també s’ha viscut de forma molt diferent a anys anteriors. No hi ha hagut túnel de llum ni pista de gel, i la major part de les activitats que s’han conservat s’han hagut d’adaptar a les mesures de seguretat sanitàries actuals.

Tot i que l’actualitat informativa ha estat dominada per notícies relacionades amb el coronavirus, a la ciutat han passat moltes coses més tot i que, malauradament, la Covid-19 s’ha convertit en la protagonista indesitjada d’aquest 2020.

La vacunació contra la Covid-19 a la Residència Rubí i el centre Amanecer aquest dissabte 2 de gener és potser una de les notícies més alentidores d’aquest nou any que començarà en unes hores.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.